Yasushi Inoue – Stierensumo

En toen kwam de regen

Japanse novelle over de organisatie van een stierenworsteltoernooi.

De novelle Stierensumo bracht Yasushi Inoue een prijs voor beginnend schrijver, ook al was hij toen al 42 jaar. Erna volgde een glansrijke carrière met een indrukwekkende lijst van historische, autobiografische en enkele korte romans. Internationaal is hij echter niet doorgebroken, zoals Junichiro Tanizaki met kimono-gevulde, fraaie verhalen, of de fantasierijke Haruki Murakami. Zijn werk is traditioneel met veel historische aspecten zoals Stierensumo, een schets van de barre tijd na de Tweede Wereldoorlog, of soms tijdloos, zoals zijn novelle Het jachtgeweer.

Stierensumo is een zedenschets over journalist Tsugami, die een driedaags toernooi voor stierenworstelen wil organiseren, anderhalf jaar nadat Japan de oorlog had verloren en het volk, levend tussen de ruïnes, moest worden opgevrolijkt. Tsugami’s droom is om snel rijk te worden. Na de ellendige oorlog moet er snel worden opgebouwd en Tsugami ruikt zijn kansen.

De arrogante Tsugami gokt er op de hoge investeringskosten eruit te krijgen, ondanks de vele risico’s. Hiervoor heeft hij hulp nodig, veel hulp. Hij is er niet vies van louche figuren uit de onderwereld hiervoor te benaderen. De gehele organisatie lijkt sowieso op louche praktijken en er zou zo een ‘film noir’ van kunnen worden gedraaid.

Tsugami is beslist geen persoon die je in je hart sluit, ook al leef je mee met de spanning of het toernooi een dusdanig succes gaat worden, opdat de krant niet failliet gaat en het geïnvesteerde geld eruit komt. Niet alleen de krant heeft zijn bestaan in de strijd geworpen op advies van Tsugami, overtuigd als hij is om er als rijk man uit te komen, ook zijn relatie met Sakiko is op het spel gezet.

Een mooie, obscure novelle, over een opportunist die veel op het spel zet in het na-oorlogse Japan.

Yasushi Inoue – Stierensumo (To¯gyu, vert. Jacques Wersterhoven, inleiding: Ivo Smits), Bananafish 2018

Leeslinks

Van dezelfde schrijver:

Het jachtgeweer

Het leven in Japan rond de Tweede Wereldoorlog

Min Jin Lee – Pachinko