Marie Hermanson – Paddestoelen voor Madeleine

De wraak van de vader

Zweedse roman over de zoon van een paddestoelen verzamelaar.

Wanneer je veel leest, is het moeilijk een keuze te maken uit de vele titels die almaar blijven verschijnen. Je kunt de keuze af laten hangen van het onderwerp van het boek, maar dan nog kan een boek tegenvallen, of mis je hierdoor een goed geschreven boek over een onderwerp dat je niet zo snel zou kiezen.

Paddestoelen voor Madeleine is een intrigerende titel, waarvoor ik wel moest kiezen, want ik houd ervan paddestoelen te zoeken. En hoe vaak kom je nu paddestoelzoekers tegen in de literatuur? Het verhaal viel absoluut niet tegen.

Het is een op lichte toon verteld verhaal over een jongeman die opgroeit in de schaduw van zijn vader, die niet alleen gek is op paddestoelen zoeken, maar ook de vrouwen een warm hart toedraagt. Hoewel het Gunnar Hagland wel verbaast dat de vrouwen bij bosjes voor zijn vader vallen, terwijl Holger Hagland nou niet bepaald moeders mooiste is. Gunnar probeert het geheim van zijn vaders aantrekkelijkheid bij de vrouwen te ontrafelen, want ook hij wil gezien worden.

Op zijn zesde koos Gunnar ervoor bij zijn vader te blijven, toen die scheidde van zijn vrouw: zij was een zeemens en hij een bosman en Gunnar hield ook van het bos. Ze vestigden zich in een klein huisje in het bos, van waaruit Holger paddestoel-excursies organiseerde, voornamelijk bezocht door vrouwen en zijn zoon, die ijverig de helpende hand bood.

Wanneer de schuchtere Gunnar 22 is en zijn seksuele lusten ontwaken, komt een prachtige dame op de excursie en dan blijkt dat niet alleen de vader, maar ook Gunnar voor deze schone nimf Madeleine valt. En dat kan natuurlijk niet goed gaan.

Marie Hermanson luistert het verhaal op met wetenschappelijke beschrijvingen van enkele paddestoelen om de verschillende delen van het verhaal in te luiden. Maar het is vooral haar enthousiasme voor het geheimzinnige paddestoelenleven, dat ze integreert in het leven van vader en zoon, dat het verhaal bijzonder aantrekkelijk maakt.

Het is een origineel verhaal met een interessante plot en dat dankzij Hermansons luchtige vertelstijl dicht tegen een sprookje aan zit. Het is dan weliswaar geen grootse dikke literaire pil, maar wel een erg prettige leeservaring.

Marie Hermanson – Paddestoelen voor Madeleine (Svampkungens son, vert. Anna Ruighaver), De Geus 2010

Leeslinks

Vader en zoon in het bos:

Erlend Loe – Doppler

Eten en wraak:

Jo Kyung-Ran – Tong