Margaret Atwood – De blinde huurmoordenaar

Roman over twee zussen tijdens de crisisjaren en rond de W.O. II in Canada.

Het verhaal De blinde moordenaar is opgebouwd uit de lineaire vertelling van de jeugd en het huwelijk van Iris Chase, opgehaald door de inmiddels drieëntachtig jaar oude Iris zelf. Het wordt doorsneden met krantenberichten over de ongelukken in de familie en society nieuws om aan te geven in welke positie Iris zich bevond en hoofdstukken uit het boek De blinde moordenaar, de bestseller van Laura, haar zusje, dat gaat over een verboden relatie van een rijke vrouw met een door de politie gezochte man, die haar weer Science Fiction verhalen vertelt over het rijk Sakiël Norn.

Deze lagen rijgen zich langzaam aaneen en geven steeds meer een beeld over het verdriet en de zorgen en de spoken die de inmiddels bejaarde Iris niet met rust laten: een moeizaam leven vol leugens en intriges, zich afspelend tegen een tijd die almaar waarden omver gooit: de crisis, het communisme en de opkomst van de vakbonden, de Tweede Wereldoorlog.

Alhoewel die tijden van onzekerheid een prachtig tijdsbeeld geven, en ook Atwoods beschrijvingen van stoffen en kleren, de verhalen en lagen in het verhaal een prachtig mozaïek vormen, is het boek toch wat minnetjes. De Canadese Margaret Atwood, die al heel wat boeken op haar naam heeft, kan prachtig schrijven, maar haar zinnen spinnen iets te lang. Alle gegevens worden behoorlijk breed uitgemeten en daardoor weet ze de spanning niet in het verhaal te leggen of vast te houden. Nieuwsgierig word je wel, maar je zit niet ongeduldig wippend op je stoel naar het einde uit te kijken. Daarom mist de ontknoping, hoe verrassend die ook is, haar uitwerking een beetje. Juist de passages van de bejaarde Iris, sommige krantenartikelen, sommige herinneringen, zijn sfeerbeschrijvingen, maar geen belangrijke stukken die aan het verhaal bijdragen.

Het bijna 500 pagina’s tellende boek is, hoe briljant geschreven ook, een beetje sloom. De jury van de Engelse Booker Price heeft het boek uitgeroepen tot het beste boek van 2000. Een andere mededinger voor deze zeer prestigieuze prijs was De schuilplaats van Trezza Azzopardi. Misschien had Azzopardi de prijs mogen hebben?

Margaret Atwood – De blinde huurmoordenaar (The blind assasin, vert. Paul van den Hout), Bert Bakker, 2000.

Leestips
Van dezelfde schrijfster:
Besjes in het bos
De Maddaddam trilogie
Penelope
Andere mededinger Booker Prize 2000:
Tressa Azzopardi – De schuilplaats