Leestoerisme

Speciale plekken in de literatuur

Sloppenwijken in Napels zijn niet blij met lezers die willen zien en voelen hoe Elena Ferrante’s hoofdersonen uit de Napolitaanse romans opgroeiden. Net zoals in Thailand er een te grote run was op Hat Maya, het strand dat beroemd werd na de verfilming van Het Strand van Alex Garland. Boeken roepen beelden op, veelal imaginair, maar soms ook geboetseerd naar de werkelijkheid, wat enthousiaste lezers kan aanzetten tot een bedevaart. New York, een stad in het middelpunt van vele romans, bezoek je echter niet omdat je er een boek over hebt gelezen.

Misschien dat je er wel het Empire State Building in gaat, na het lezen van het boek van Michael Chabon, dat zo meesterlijk vertelt over de tijd dat New York nog deels in de steigers stond en dit gebouw nog een unicum op de wereld was. Een prachtige roman over de tijd dat de populaire strips ontstonden, dat illusionisten de krantenlezers nog bezighielden en er nog in golems werd geloofd: De wonderlijke avonturen van Kavalier & Clay.

New York is ook druk bezig de hoogte in te gaan in de roman van Wayne Johnston. Hier gaat het over avonturiers die Groenland en de polen verkennen, met als thuishaven de stad die iedere keer wanneer ze naar huis terugkeerden, hoger en hoger werd. Een schitterend tijdsbeeld over New York, de Brooklynbrug en de goudkoorts die er heerste om rijk te worden: De zeevaarder uit New York.

Er zullen niet veel mensen zijn die het fort Masada kennen, laat staan dat ze met bosjes er op af komen, om te zien waar de hoofdpersonen van de roman van Alice Hoffman hun laatste dagen doorbrachten. Het is een oud fort uit de eerste eeuw, aan de rand van de Dode Zee in Israël. Het boek is een prachtig verhaal over vrouwen in bijbelse tijden, tijdens een Romeinse belegering: De duivenhoudsters

Er is wel een run op het eilandje Spinalonga bij Kreta ontstaan, na de publicatie van Victoria Hislop’s aandoenlijke verhaal over de lepralijders die naar het eiland werden verbannen om uit te zieken of te sterven. Een aandoenlijk verhaal over een vrouw die de ziekte wist te overwinnen: Het eiland.