Judith Schalansky – De nek van de giraf

Hallo Frau Lohmark!

Heruitgave van een roman over een Oost-Duitse lerares

Zo’n tien jaar geleden konden Nederlandse lezers kennismaken met mevrouw Lohmark, een opmerkelijke lerares biologie in de roman De lessen van Mevrouw Lohmark, van de oorspronkelijk uit Oost-Duitsland komende schrijfster Judith Schalansky. Mevrouw Lohmark heeft moeite om met haar tijd mee te gaan. Ze beschouwt haar leerlingen als natuurlijke vijanden en gelooft heilig in het recht van de sterkste. Ze heeft een gepeperde mening over alles en iedereen. Een perfecte hoofdpersoon in een heerlijk onderhoudende roman.

Judith Schalansky begon haar boekencarrière met een dik roze boek over typografie: Fraktur Mon Amour (2006). Haar eerste roman, een verhaal over 50 eilanden, De atlas van afgelegen eilanden, illustreerde ze zelf in 2009, waarna ze ook haar succesvolle De lessen van mevrouw Lohmark in 2011 van fraaie tekeningen voorzag.

Meridiaan Uitgevers heeft de roman (en tekeningen) opnieuw uitgegeven, nu onder de vertaling van de originele Duitse titel: Der Hals der Giraffe, mét een voorwoord van de schrijfster.

Judith Schalansky – De nek van de giraf (Der Hals der Giraffe, vert. Goverdien Hauth-Grubben) Meridiaan Uitgevers 2023

Lees hier de bespreking uit 2012: De lessen van Mevrouw Lohmark