John Treherne – Het roestvrijstalen paradijs

Moord en doodslag in het paradijs

Over een stel utopisten die een nieuw leven beginnen op een onbewoond eiland in de Galapagos.

Rond 1920 trokken de Duitse filosoof Friedrich Ritter en vriendin Dore Strauch naar het Galapagos eilandje Floreana in de Stille Zuidzee, waar ze geheel op zichzelf een nieuw leven opbouwden. Nieuwsgierig geworden naar Ritter’s lovende verslagen over het eiland, arriveerde 2 jaar later de familie Wittmer om er zich te vestigen. Friedrich en Dore waren niet gelukkig met de inbreuk op hun privacy, maar legden zich min of meer bij de situatie neer. De eerste wolk was echter voor hun zonnige eiland verschenen. De problemen begonnen pas echt toen er een barones met twee geliefden aankwam.

Het boek is spannend geschreven, het verhaal mooi opgebouwd. Hoe overleef je op een onbewoond eiland? Hierover kan veel worden geleerd, maar het uiteindelijke gevaar schuilde in de nieuwe bewoners. Het verhaal straalt het verlangen uit naar de utopie om ergens alleen helemaal opnieuw te beginnen, een stroming die begin 20ste eeuw vooral in Duitsland veel aanhangers kende.

Floreana en zijn bewoners werden beroemd in de media omdat er ruzie uitbrak op het eiland, dat eindigde met vermoedelijke moord en doodslag. Het Roestvrijstalen paradijs is een spannend verslag hiervan. In 2014 werd de film The Galapagos Affair; Satan came to Eden gepresenteerd, waarin meer achtergrond, en over de kinderen die over de avonturen van hun ouders op Floreana vertellen.

John Treherne – Het roestvrijstalen paradijs, Amber 1990

Leeslinks:

Over een andere utopist die naar een onbewoond eiland afreist:

Christian Kracht – Imperium

Een moderne versie:

Alex Garland – Strand
Het paradijselijke eiland van Aldous Huxley:
Harmen Lustig – De hemel is niet ver meer