Herbjørg Wassmo – De zevende ontmoeting

De Liefde en het Lot

Noorse roman over twee geliefden die elkaar pas laat in de armen sluiten.

Mooi en indringend epos van de Noorse schrijfster Herbjørg Wassmo. Haar woorden zijn meeslepend en beeldend en vertellen deze keer over de levens van een jongen en meisje wiens liefde hen pas zeer laat in hun leven bij elkaar brengt.

Gorm komt uit een gezin waarvan de moeder depressief is en zich alleen voelt omdat de vader er naar alle waarschijnlijkheid een verhouding op na houdt. Hij groeit op tussen zijn zussen, die hem pesten, maar ook van hem houden. Zijn moeder dreigt hem te verstikken met al haar zorgen en angsten. Steeds wanneer hij rebelleert, merkt hij echter dat dat hem dichter bij zijn vader brengt. Ondertussen groeit zijn liefde voor Rut, waarvan hij na hun eerste ontmoeting slechts af en toe een glimp opvangt. Hij heeft relaties en trouwt, maar weet dat er een grotere liefde is.

Rut komt uit een zwaar Christelijk gezin waar De Prediker zo onzinnig met Gods woorden omspringt, dat Rut het allang niet meer gelooft. Zij groeit op met haar tweelingbroer Jørgen, voor wie ze zorgt en met wie ze speelt. Niemand anders kan Jørgen benaderen zoals zij dat doet en zo zwerven ze over Het Eiland, waar de bewoners alles van elkaar weten en met argusogen volgen in wat voor jongen Jørgen uitgroeit. Wanneer Rut zich eindelijk los weet te maken van Het Eiland en van Jørgen om een studie op het vasteland te volgen, vindt Jørgen gelukkig een nieuw maatje: een grote hond van een Amerikaanse schilder die een tijdje op het eiland komt wonen. Na het Eilanddrama wordt Rut verliefd en trouwt, maar telkens als Gorm haar pad kruist raakt ze hopeloos in de war.

Wassmo beschrijft met veel passie het wel en wee van deze levens. Twee zeer verschillende levens, beide leveren een strijd om zich los te maken van hun ouders, een strijd om te worden wie ze willen zijn. Gorm wil zich losmaken uit een rijk milieu waar hij verstikt wordt door zijn moeder. Rut moet zich uit een zwaar gelovig nest werken, maar zich ook uit een hechte Eilandgemeenschap worstelen. Het lijkt de onmogelijke liefde, die niet wordt tegengehouden door onoverkomelijke hindernissen. Het zijn dingen zoals onzekerheid, trouw of niet doorgegeven boodschappen die het lot dwarszitten.

De Noorse schrijfster Herbjørg Wassmo kreeg bekendheid met haar trilogie De Tora-boeken, die gaan over een meisje dat zich los weet te maken van een verknipt gezin. Haar tweede trilogie was die van Dina, waar het vooral over een moeder-zoon relatie gaat. Zo zou je eigenlijk kunnen zeggen dat De zevende ontmoetingeen samensmelting van haar twee trilogiën is: Rut, die de Tora-boeken vertegenwoordigt en Gorm de Dina-boeken. Dezelfde thema’s spelen, maar bovenal is het ook in Wassmo’s laatste verhaal dat haar prachtige schrijfstijl en meeslepende vertelling dit boek tot een meesterwerkje maken.

Herbjørg Wassmo – De zevende ontmoeting (Det sjuende møte), De Geus, 2001

Boekenlinks
Van dezelfde schrijfster:
Het boek Dina
Het boek Benjamin
Het boek Karna
Over het harde eilandleven:
Roy Jacobsen – De onzichtbaren
Roy Jacobsen – Witte zee