Daniel Sánchez Arévalo – Alice op het eiland

Spionnetje spelen

Spaanse roman over een vrouw die het verleden van haar man onderzoekt.

Het is al een nachtmerrie wanneer je man onverwacht dood gaat – een ongeluk in dit geval – het is nog erger wanneer zijn dood mysteries oproept. Alice is gelukkig getrouwd met Chris. Ze hebben een dochtertje en zij is zeven maanden zwanger. Op een avond verongelukt Chris. Op een weg waar niemand weet wat hij daar te zoeken had. Dat gaat aan Alice knagen, die er vanuit ging dat er geen geheimen waren tussen haar en Chris.

En zo gaat Alice op zoek naar wat haar man in het geheim deed. Het brengt haar naar het kleine (fictieve) Robin’s island, niet ver van het populaire Martha’s Vineyard. Op Robin’s Island wonen niet veel mensen en Alice is er vast van overtuigd dat een van de bewoners weet wat Chris er deed.

Het is een leuk gegeven en uiteraard roept een avontuur op een eiland zomerse gevoelens op. Voeg daar nog aan toe dat er liefde in het spel is, én spanning, dan zou je van een zomerhit kunnen spreken. Bovendien heeft Daniel Sánchez Arévalo een vlotte pen en een stijl die lekker wegleest.

Luchtig, maar op den duur een beetje langdradig: bij mij sloeg het verhaal niet aan. Arévelo stopt heel wat pit in Alice, maar ze gaat met haar middelen om de waarheid boven tafel te krijgen ver over een geloofwaardige grens: wat een flauwekul! Voor duizenden euro’s schaft ze spionagemateriaal aan, om te zien (en horen), wat de eilanders eventueel weten over Chris. Terwijl je het toch gewoon op de man (of vrouw) af kunt vragen. Naast dat het bespioneren op dergelijke schaal onethisch en vast strafbaar is. Nog een beetje meer aangedikt, of iets anders geschreven, en het zou een uitstekende satire zijn geworden. Maar het is zelfs geen soap waardig. Het boek schippert tussen een dames- en vakantieroman, waarbij Arévalo’s stijl begint te zeuren. Ik had moeite om het uit te lezen. Zelfs de ontknoping was niet bevredigend.

Het boek werd echter wel een finalist van de Premio Planeta, een grote Spaanse literatuurprijs.

Daniel Sánchez Arévalo – Alice op het eiland (La isla de Alice – vert. Elvira Veenings), Meridiaanuitgevers 2021

Leeslinks:
Een andere roman vol geheimen op een klein eilandje nabij Martha’s Vineyard:
Chuck Palahniuk – Dagboek, een roman