Bruno de Stabenrath – Salto vitale

Rock ’n Rollende Rolstoelen

Humorvolle autobiografische Franse roman over jongen die na een ongeluk moet revalideren.

Poisson Chat is nog jong en staat midden in het leven: hij zingt in een bandje, maar heeft vooral veel vriendinnen. Zijn grootste liefde is Azizée, maar die is naar Bretagne vertrokken. Het was met Gwendoline dat het ongeluk gebeurde: de auto raakte van een D-weg en daar lag Poisson Chat met zijn neus in het gras, terwijl Gwendoline om hulp belde en zijn deplorabele situatie beschreef door haar portable telefoon. Zijn moeder zei nog wel altijd: ga nooit van de snelweg af, dat is vragen om moeilijkheden!

In het ziekenhuis in Parijs lappen ze Poisson Chat zo goed mogelijk op. Zijn broer Darius hoopt op een goede afloop, maar hoort dan dat Poisson Chat mogelijk verlamd zal blijven aan armen en benen.

Zo komt Poisson Chat in het Garches-ziekenhuis, waar hij wordt bezocht door vrienden en familie. Darius vraagt zich af hoe zijn broer aan zoveel vriendinnen komt: Sylvia, Loranska, Ambroisine en nog veel meer, ze komen allemaal trouw naar het ziekenhuis, waar de kamer van Poisson Chat al snel een bezienswaardigheid wordt voor patiënten en personeel, waar de mooiste meisjes paraderen en het er vrolijk aan toe gaat.

Van ziekenhuis naar revalidatiecentrum, Poisson Chat heeft nog een lange weg te gaan voor hij aan een geheel nieuw leven kan beginnen.

Bruno de Stabenrath was acteur en speelde o.a. mee in films van Truffaut (L’argent de poche) en van Michel Lang (La Nuit de Varennes, L’Hotel de la plage). In de jaren ’80 begon hij een muziekcarrière als popzanger en richtte zijn eigen band Borsalino op waarmee hij de jet-set vermaakte. Op zijn 36ste, 17 maart 1996, sloeg bij hem het noodloot toe: hij kreeg een auto-ongeluk en raakte aan armen en benen verlamd. Zijn soms beroemde vrienden, waaronder een ex-model, zetten het ziekenhuis enigszins op zijn kop.

Stabenrath heeft zijn muziekinstrumenten ingeruild voor een computer en schrijft nu scripts voor de tv. Ook werkt hij regelmatig mee voor veilig-verkeer-campagnes. Dit is zijn debuutoman, autobiografisch.

Stabenrath heeft een stijl gevonden die vol humor zit, zonder sarcasme of zieligdoenerij. Buiten de soms hilarische scènes staat hij ook stil bij de ernst van de zaak: opsomming van jongeren die jaarlijks verongelukken en hoe je verlamd kunt raken. Het boek is door zijn vlotte schrijfwijze gericht op jongeren. Buiten de medische zaken gaat het over meisjes versieren en over muziek.

Het verhaal bestaat eigenlijk uit 71 korte verhalen en de meesten gaan over zijn vrienden en vriendinnen, maar ook over zijn broer Darius, die alle zaken voor hem regelt, van verzekeringen, financiële rompslomp tot aan de organisatie van het bezoek. Darius verbaast zich vooral over het chaotische leven van zijn broer, die geen belasting of bekeuringen betaalde en zoveel vriendinnen had.

Poisson Chat, groot bewonderaar van de Beach Boys en ‘surf-muziek’, lijkt zich te berusten in de vrolijke wereld van zijn bezoek, maar wanneer hij echt inspanningen moet leveren voor zijn revalidatie, wordt heel subtiel zijn gevecht vastgelegd. Toch blijft de humor de boventoon in het boek voeren: Poisson Chat wil alles doen, als het maar onder leiding is van een mooie verpleegkundige. Een andere zorg is of hij nog wel naar bed kan met een vrouw. Gelukkig heeft de medische wetenschap daar alle middelen voor.

Hoewel het onderwerp misschien niet meteen iedereen interesseert, is de grootste kracht van het boek de stijl en de hilarische gedachten van de schrijver. Je vergeet af en toe waarom de bezoekers naar het ziekenhuis komen en dat Poisson Chat verlamd is. Ware het niet dat wanneer het verhaal gelezen en het boek dichtgeslagen is, je over de ernst van de zaak gaat nadenken.

Het boek is aantrekkelijk, maar het is ook een stille, ferme waarschuwing om in godsnaam voorzichtig te zijn in het verkeer. Het is weliswaar het verslag van een revalidatie, maar het is leuk en vlot geschreven met veel verwijzingen naar seks, muziek, film en beroemdheden. Het is duidelijk dat Stabenrath met de hulp van vrienden en familie een nieuw leven heeft gevonden.

Bruno de Stabenrath – Salto Vitale (Cavalcade, vert. Théo Buckinx), De Boekerij, 2002

Leeslinks
Satire over de Nederlandse gezondheidszorg:
Michuel Bulnes – Zorg
Over een gehandicapt meisje:
Annie van Keymeulen – Rosa’s Huis
Een ongeluk dat fataler afloopt:
Paul Guimard – De geur van gras
Revalidatie van een kind en paard:
Nicholoas Evans – De paardenfluisteraar