Britannia rule the waves

Hoe zal Theresa May de geschiedenisboeken ingaan? Ze zal niet in één adem genoemd gaan worden met de ‘Iron Lady’ (Margareth Thatcher), noch met de ‘Britse Bulldog’ (Winston Chruchill). Zal het Theresa Maybe worden, wanneer ze sneuvelt dankzij de onderhandelingen over de Brexit? In Engeland werd er aan het hof altijd al volop gekonkeld en gestreden.

Nog een grootse politieke speler daar was de ‘Hamer der monikken’, alias Thomas Cromwell, minister ten tijden van Hendrik de Achtste.
De Engelse schrijfster Hilary Mantel schreef twee boeken (een trilogie; het derde deel laat op zich wachten) over Cromwell, waarin ze hem naar voren haalt als een liefhebbende familieman, maar uiterst slimme politicus, die het tot een gevreesde minister schopte. De boeken zijn bijzonder onconventioneel, maar erg boeiend geschreven: Wolf Hall en Het boek Henry.

Een andere politicus uit het verleden, prachtig uitgebeeld in de bekroonde tv-serie The Crown, was de sigaren rokende Winston Churchill. Wat niet geheel naar voren kwam in deze serie was dat Churchill ook leed aan depressiviteit, wat hij de ‘Zwarte Hond’ noemde. Rebecca Hunt heeft deze metafoor letterlijk genomen en introduceerde in haar debuutroman Meneer Chartwell, Black Pat voor ingewijden. Het is een grote zwarte hond die zowel Churchill als een kamerverhuurster het leven zuur maakt: een lichtvoetig boek over een serieuze aandoening: Meneer Chartwell.