Arto Paasilinna – De gifkokkin

Over een oma die van aanpakken weet

Finse avonturenroman over een oma die door stiefkind wordt geterroriseerd.

Geregeld als een klok komt er elke herfst weer een nieuw boek van Arto Paasilinna in Finland uit. Zijn boeken zijn meestal een reeks van avonturen met hilarische tintjes. Kleine mensen die helden worden of een grote wending aan hun leven geven. Tussen de reeksen gebeurtenissen door schetst de auteur zijn Finland. Van natuurzoekers tot kleine criminelen zoals in De Gifkokkin, waarin hij een oud omaatje in opstand laat komen tegen een bende vervelende randfiguren die niet aarzelen om overal hun vernielende sporen achter te laten.

Zo klein en frêle als ze is, Linnea Ravaska laat elke schelm een voor een hun eigen lot ondergaan. Met de nodige humor en in een snel tempo van acties. Daarom zijn de Paasillinna’s ook zo fijn om te lezen. Op luchtige toon vangt het verhaal aan met een normale situatie, maar het verhaal mondt al snel uit in soms aan absurd grenzende scènes die elkaar in een vliegend soap-tempo opvolgen. Drama en komedie wisselen elkaar af.

In zijn roman Haas lag onthaasting en liefde voor de natuur als thema op de achtergrond. In de Gifkokkin de wereld van de kleine criminelen of randjongeren. Paasilinna’s heerlijk vertelde boeken zijn maatschappelijke satires die goed weglezen. En zo ver als Finland met zijn sauna’s en eeuwige winters van ons bed ligt, de mensen lijken dezelfde problemen als hier te hebben. Geniet van Paasilinna’s onderhoudende en soms dolkomische verhalen.

Arto Paasilinna – De gifkokkin (Suloinen myrkynkeittäjä, vert. Annemarie Raas) De Wereldbibliotheek, 2002

Leestips
Van dezelfde auteur:
Helse eendjes
Haas
Nog meer onderhoudende literatuur uit Finland:
Mikael Niemi – De man die stierf als een zalm
Absurdisme uit Argentinië:
César Aira – De haas