Smitaki’s Top 25 van de in 2019 gelezen boeken

Van spannende jachttaferelen, omzwervingen door het Amerikaanse Wilde Westen, een aangrijpend boek vanuit de gevangenis, toekomstig watertekort, het bonte en gevaarlijke leven in India: zoveel onderwerpen, zoveel mooie boeken. Ik wens voor 2020 dezelfde rijke uitgave van boeken die je raken. Hier de boeken gelezen in 2019, die me het meest bevielen.

1 David Vann – Goat Mountain (2013)
Onthutsend rauwe roman over een jongetje dat met vader en opa gaat jagen in onherbergzame bergen. Familie- en vriendenrelaties worden erin tot het uiterste gedreven. En dat in adembenemende woorden verteld.

2 Madeline Miller – Circe (2018)
In de oude Griekse mythologische wereld wordt een nimf verbannen naar een onbewoond eiland, waar ze tal van mensen ontmoet, allen bekend van weer andere mythen. Miller kruipt diep in de huid van haar mythologische personages en wekt ze op geloofwaardige manier tot leven.

3 Téa Obreht – Achterland (2019)
Meer dan welke western ook, laat dit boek zien hoe het werkelijke wilde westen ooit was, vol vrijheid, avontuur, verrassingen, maar ook veel eenzaamheid en gruwelijkheid. Over kamelen, kamelendrijvers en een familie in nood. Het is een verhaal waarvan je niet wilt dat het eindigt.

4 Hernan Diaz – In de verte (2018)
Het verhaal over een man op zoek naar zijn broer eindigt in een ware Amerikaanse odyssee, spelend in de tijd van kolonisten en gelukzoekers in het onbarmhartige landschap van het Wilde Westen. Een stuk proza over de geschiedenis van deze bijna mythische periode in Amerika.

5 Anna Burns – Melkboer (2019)
Over een meisje dat wordt gestalkt in een stad in burgeroorlog. Verteld in een indrukwekkende tornado van woorden. Over seksuele relaties, intimidatie, macht, angst en familieverhoudingen. Ook al heeft de burgeroorlog in Belfast als voorbeeld gediend, het is een tijdloze roman geworden.

6 Cynan Jones – De wetten van water (2019)
De gebundelde verhalen rondom een maatschappij waar water zo duur als goud is geworden, vormen één roman. Met de klimaatverandering als onderwerp is het een uiterst actueel boek, maar vooral een prachtig boek dat je stil achterlaat.

7 Rebecca Makkai – Een stralende toekomst (2019)
Een grootse roman over het begin van aids. Over de angst die door de stad raasde, de angst om een test te doen, de angst voor de ter dood veroordeling, de angst voor het nodeloos en armzalige sterven. Over schuld, over kansberekening, over onmacht, over machteloze woede.

8 Ahmet Altan – Ik zal de wereld nooit meer zien (2019)
Dit stille, ontroerende protest van een schrijver in de gevangenis moet door iedereen worden gelezen!‘Je kunt me gevangenzetten, maar je kunt me niet in de gevangenis houden. Omdat ik, zoals alle schrijvers, over magie beschik. Ik loop met gemak door muren heen.’

9 Charles-Ferdinand Ramuz – De grote angst in de bergen (2019)
Het verhaal over een vervloekte en hoge alpenweide onder een gletsjer, waar herders een winter moeten doorbrengen is ruig en simpel. Op de achtergrond de opwarming van de aarde en de domme mens, die de rampen te laat of helemaal niet ziet aankomen.

10 Ilja Leonard Pfeiffer – Grand Hotel Europa (2019)
Een zinderend verhaal over massatoerisme, vluchtelingen en het oude, stervende Europa. Verteld door de schrijver die zich vestigt in een oud, groot hotel om zijn liefdesverdriet te temperen. Een Nederlandse roman met internationale allure.

11 Viet Thanh Nguyen – De sympathisant (2017)
Vietnamese satire over een Noord-Vietnamese dubbelspion en de Vietnamoorlog. Het verhaal heeft heftige kanten, maar is luchtig geschreven. Krachtige vergelijkingen en beeldspraak maken dit tot een onderhoudend boek. Met veel punten die je aan het denken zet.

12 Mahir Guven – Broer (2019)
Over een vermeende terrorist in Parijs. Guven is de gouden stem van een nieuwe generatie. Een stem die beukt tegen macht en misbruik, die opkomt voor zijn gekleurde generatie, maar vooral ook een stem die met woorden kan jongleren om lezers te bekoren.

13 Mariana Leky – Vanuit hier zie je alles (2018)
Duitse, bijna sprookjesachtige vertelling over het opgroeien van een meisje in een klein dorp. Een roman zo luchtig als geklopte slagroom, zo mooi als een kleurrijke zonsondergang en tegelijkertijd zo serieus als het leven.

14 Arundhati Roy – Het ministerie van opperst geluk (2018)
India is een kleurrijk land met veel tegenstellingen. Je vindt ze allemaal terug in dit duizelingwekkende verhaal over een groep transgenders die de strijd om gerechtigheid nooit zal staken.

15 Barry Hines – Kes (2019)
Een sterk verhaal over een jongetje dat een valk heeft getemd, op school wordt gepest, net zoals door zijn broer. Een klein juweeltje uit de Engelse literatuur.

16 Paulus Hochgatterer – De dag dat mijn opa een held was (2018)
Een onbetrouwbare, jonge vertelster over de laatste oorlogsweken op een boerderij in Oostenrijk, een onbekende soldaat en een verloren schilderij. Mooi verhaal over de laatste oorlogsdagen.

17 Brett Easton Ellis – Wit (2019)
Bundel pittige essays over de Amerikaanse filmwereld en de Trump-generatie. Voor lezers die zich niet snel ergeren, maar door de tirades heen de humor kunnen zien. Voor mensen die eens wat anders willen horen dan waar de media altijd over blèrt. Geen boek voor de Watjes-generatie. Of juist toch wel?

18 Tash Aw – Wij, de overlevenden (2019)
Over een wegens moord veroordeelde en vrijgekomen man in Maleisië, die probeerde zo eerlijk mogelijk wat van zijn leven te maken te midden van legale en illegale immigranten: een oorverdovende schreeuw om gerechtigheid.

19 Sally Rooney – Normale mensen (2019)
Over een jongen en een meisje en de dilemma’s van een leven. Zo herkenbaar dat je eenmaal in het boek begonnen, van geen stoppen weet.

20 Jennifer Zeynab Joukhadar – De kaart van zout en sterren (2019)
Een verhaal over een Syrisch meisje en haar familie op de vlucht, doorsneden met een vertelling over een kaartenmaker uit de 12de eeuw. Een indringend, maar ook poëtisch beeld over wat vluchtelingen moeten achterlaten wanneer ze huis en haard verlaten.

21 Eduardo Halfon – De Poolse bokser (2019)
Welke identiteit deze Guatemalteekse schrijver ook aanhangt, het is een feit dat hij goed kan vertellen en een bron is vol levendige verhalen, die hij als suikergoed om zich heen strooit. Op zoek naar een zigeunermuzikant geeft het te denken over identiteit en afkomst.

22 Daniel Mason – De wintersoldaat (2019)
Een rijk verhaal met verschillende hoofdthema’s: de Eerste Wereldoorlog, de medische wetenschap, hoe een jongeman onder de vleugels van zijn rijke ouders uit probeert te komen en uiteraard een vurige liefde.

23 Nino Haratischwilli – De kat en de generaal (2019)
Over een generatie die zich moet klaren met de geschiedenis van corrupt Rusland, weemoedig Georgië en het ruige Tsjetsjenië. Het speelt ook deels in frivool Berlijn en sprookjesachtig Marokko. Schuld en boete, dromen en illusies, daar gaat dit boek over.

24 Jón Kalmann Stefánsson – Het verhaal van Ásta (2019)
Een kleurrijk verhaal over de voortgang des tijds. De levensdraad van één persoon, verwikkeld met de mensen die dichtbij haar stonden, wordt uitgebreid uitgesponnen.

25 Sayaka Murata – Buurtsupermens (2019)
Over een buitenbeentje in de maatschappij, die zich op haar manier probeert te conformeren aan de massa. Een sterk en origineel verhaal over onze consumptiemaatschappij, waar uit de toon vallen niet echt wordt geaccepteerd. Verrassend, simpel en toch heel onderhoudend.