Louis de Bernières – Het vrouwenleger van señor Vivo

Magische liefde en coke

Een hilarische, prachtige coca-roman over Colombia.

Een jonge docent filosofie aan de Universiteit van een plattelandsstadje in Colombia, Dionisio Vivo, verstuurt protestbrieven naar een grote landelijke krant tegen de ‘coca-maffia’, die, om hem af te schrikken, lijken voor zijn deur deponeert. Zijn vriend, een eerlijke politieman, Ramón, vindt dat Dionisio hierom uit het stadje moet vertrekken, maar wat Escobandodo, de maffia-baas, ook verzint, señor Vivo is niet onder de indruk. En zo bouwt zich een legende op rond de hoofdpersoon die zijn weerga niet kent.

Hoewel de naam van de schrijver Frans aandoet, is hij een Engelsman en schrijft hij als een raszuivere Zuid-Amerikaanse verteller. Want vertellen kan hij. In één pennenstreek, lijkt het wel, zet hij zijn karakters neer, met hun prachtige namen en al hun hebbelijk- en onhebbelijkheden.
Met een humoristische flair lijkt hij politieke valkuilen te omzeilen, maar zet toch een ondertoon tot nadenken neer. Zoals hij in een interview met Maartje Zoomers (Het Parool 20 augustus 1999) zegt: “Nationalisme en politieke waanzin zijn mijn stokpaardjes, ook al lijkt het alsof ik het liefst over de liefde schrijf.” Want de onmogelijke liefde is wel een rode leidraad door het boek. En inderdaad, de hoofdpersoon is er niet neergezet om lief te hebben, maar om daden te stellen, wat hij ook doet nadat zijn geliefde dood is.

Het mooie van dit boek is dat Bernières in weze alle clichés uit de kast trekt die we ons kunnen voorstellen bij Colombia en zijn coca-maffia. Maar hij weet die op zo’n meesterlijke wijze aaneen te rijgen tot een fantastisch verhaal met zoveel folklore, dat de clichés verdwijnen in dit grote Colombiaanse mozaïque van mensen, goden en dieren.

Louis de Bernières – Het vrouwenleger van señor Vivo, (Señor Vivo & the Coca Lord, vert. Tinke Davids), De Arbeiderspers 1999

Boekenlinks:
Van dezelfde schrijver:
Nog zoveel om voor te leven
Het stof dat van dromen valt
Een partizanendochter

De andere 2 delen van de Zuid-Amerikaanse trilogie:
De oorlog van don Emmanuels edele delen
Het lastige kroost van kardinaal Guzman

Over Griekenland en Turkije:
Vogels zonder vleugels
Kapitein Corelli’s mandoline

Sprookjes over een hond uit Australië:

Blauwe hond
De rooie hond

Zuid-Amerikaanse literatuur:
Indringende boeken over de reëele Colombiaanse politiek:
Ingrid Betancourt – Woede in het hart
Gabriel García Márquez – Ontvoeringsbericht
Twee magisch realistische klassiekers (tevens hét buitenlandse boek van de vorige eeuw):
Gabriel García Márquez – Honderd jaar eenzaamheid
Isabel Allende – Het huis met de geesten
Een verhaal over hoeren en soldaten:
Mario Vargas Llosa – Pantaleon
Over een bizarre legerslag:
Mario Vargas Llosa – De oorlog van het einde van de wereld
Een verhaal over rebellen in de Andes:
Mario Vargas Llosa – De geesten van de andes