Graham Swift – Het volle daglicht

Ontrouw

Engelse roman over een ex-politie-agent die privé-detective is geworden.

George Webb heeft sinds hij bij de politie is ontslagen zijn eigen detective bureautje opgezet. Als assistente is er de bekoorlijke Rita, die alles ziet en alles hoort, misschien wel beter kan speuren dan George zelf.

George is gescheiden, zijn vrouw vond niet alleen dat hij een slechte rechercheur was, maar ook een slechte echtgenoot. Pas wanneer zijn dochter haar relatie heeft opgebiecht, bekent George ook dat de meeste van zijn klanten vrouwen zijn, en het blijft niet altijd bij de speurneus spelen.
Twee jaar geleden was er Sarah die het bureau binnenkwam. Met een opdracht. Hij moest zich ervan vergewissen dat haar man zijn Kroatische vriendin Kristine, hun vroegere au pair-meisje, wel degelijk op het vliegtuig zette. En dit was zo’n zaak die George Webb’s leven weer geheel op zijn kop zette.

De Londense Graham Swift heeft al verschillende romans op zijn naam staan, waarvan De laatste ronde in 1996 de Booker Prize ontving. Een van zijn thema’s is trouw en ontrouw. Huwelijken die stuklopen, relaties die verbroken worden. In Het volle daglicht is het een politie-agent die na zijn ontslag en na zijn scheiding weer een nieuw leven heeft opgebouwd als privé-detective en als vrouwenverslinder. Maar nu is hij alweer twee jaar in de ban van een nieuwe liefde. Een liefde echter die niet helemaal normaal is, want hij ziet haar maar eens in de twee weken en dat kan nog wel zo’n acht jaar duren. Toch bezoekt hij haar trouw elke keer weer, is meestal te vroeg op de afspraak en probeert zich neer te leggen in de situatie. Die niet zo makkelijk uit te leggen is. Net zoals als de affaire van zijn vader, net zoals zijn relatie met zijn dochter Helen, net zoals het huwelijk van Sarah en Bob.

Het verhaal is opgebouwd uit kleine brokjes informatie die je zelf moet samenstellen uit de gedachten die George dan weer over het nu, dan weer over het verleden heeft. Heel langzaam kun je je een beeld maken van het ontstaan van een onmogelijke liefde en wat er in het verleden van George is gebeurd. Het verhaal van een man in Wimbledon.

Niet geheel overtuigend en sterk geschreven, maar voor hen die zitten met probleemstukken over trouw en ontrouw biedt het boek vele invalshoeken.

Graham Swift – Het volle daglicht (The Light of Day, vert. Else Hoog) De Bezige Bij, 2002

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Waterland
Was je maar hier

Andere boeken over liefde en ontrouw:

Sylvia Arazi – De zanglerares
John Burnham Schwartz – Claire
Ethan Canin – Draag mij over het water
Helen Dunmore – Dochter van één nacht
Judi Hendricks – Liefde en brood
Arthur Japin – De droom van de leeuw
Agotha Kristof – Gisteren
Sándor Márai – Gloed
Herbjørg Wassmo – De zevende ontmoeting