Liz Moore – De stem uit het bos

Verborgen gevoelens

Amerikaanse thriller rond de verdwijning van een meisje uit een zomerkamp.

Er zijn van die boeken die perfect passen bij een jaargetijde. De stem uit het bos speelt rond een zomerkamp, maar wel midden in de bossen. Niet alleen een zomerboek, maar ook een uitstekend boek om in de herfst te lezen, wanneer mysterieuze wouden oproepen om te komen proeven van paddestoelen en te genieten van paden verborgen onder knisperende, gevallen bladeren.

Alles draait rond de rijke familie Van Laar en hun enige dochter, de 13-jarige Barbara. Nadat ze een groot stuk land in de Adirondack bergen kochten, zetten de grootouders een vakantieterrein op midden in de bossen waarop hun riante (vakantie) villa kon uitkijken. Terwijl het zomerkamp in 1975 zijn einde nadert, wordt er in het kapitale huis een groot feest gevierd, waar belangrijke mensen heel wat drank achterover slaan, zoals de McLellans, grootste zakenpartners van de Van Laars, die hun volwassen zoon John Paul hebben meegebracht.

De verdwijning van Barbara

De kampactiviteiten en de feestvreugde worden ruw verstoord wanneer op een morgen Barbara, die dit jaar per se aan het zomerkamp wilde deelnemen, blijkt te zijn verdwenen. Even later is ook haar nieuwe vriendinnetje, de 12-jarige Tracy, met wie ze samen in een blokhut sliep, niet meer te vinden. Het kamp wordt beëindigd, zoektochten worden uitgezet, de politie komt met een groot opsporingsteam, waaronder Judyta Luptack, een beginnend rechercheur die nauwelijks uitgeslapen gasten moet ondervragen in het grote huis.

Veel verhalen en thema’s

Het is het startpunt om een Pandora-achtige doos vol verhalen uit te pakken zodat wat er in de voorafgaande tijden is gebeurd langzaam wordt onthuld: de verdwijning van Barbara’s broertje Bear in 1961, het huwelijk van Peter en Alice Van Laar, nog meer geschiedenis over de Van Laars, maar ook van de terreinbeheerder en zijn dochter T.J., die kampcoördinatrice is en van Louise, een van de groepsleiders. Het is een aaneenschakeling van verhalen uit de jaren ‘50, ‘61, ‘62 en ‘73, die aansluiten op die van het heden (1975). Het gaat over slechte huwelijken, vreemdgaan, zussen, kinderen, adolescenten die tegen hun ouders strijden, meisjes die naar vrijheid smachten, een vrouwelijke politieagente, slecht lopende liefdes, verraad en volop verrassingen.

De kracht van deze literaire thriller ligt in de vele thema’s, terwijl het verhaal makkelijk opgaat in de drukte van de vele personages en hun connecties met de familie Van Laar. Er is een hele rits vertellers, dus ook gezichtspunten, die de spanning alleen maar opvoeren, daar de lezer meer weet dan de personages. De woorden zijn goed afgewogen en telkens wanneer de lezer dichtbij de ontknoping denkt te zijn, wordt er weer een nieuw verdacht bospaadje in het dichtbevolkte verhaal zichtbaar. In de Washington Post vergelijkt Maureen Corrigan De stem uit het bos zelfs met de grote zomerhit uit 1993, Een verborgen geschiedenis van Donna Tartt.

Krachtige pageturner

De stem uit het bos is een krachtige pageturner die druipt van de spanning, wat het tot populaire vakantieliteratuur maakt. Uiteraard het beste om te lezen in een hutje midden in het bos, of op zomerkamp. Maar ook om gewoon in je eigen bed te lezen, veilig verstopt onder de dekens, wanneer de regen spookachtig tegen de ramen tikt.

Liz Moore – De stem uit het bos (The God of the Woods, vert. Inger Limburg), Wereldbibliotheek 2024

Leestips
Verdwenen meisjes:
Anna Bailey – Tall Bones
Joël Dicker – De verdwijning van Stephanie Mailer
Spanning in de bossen:
Eleanor Catton – Het woud van Birnam
Fiona Mozley – Elmet
Ron Rash – Serena
Marie Hermanson – Paddestoelen voor Madeleine
Ilona van Mil – De stilte van Sugarmilk Falls
Moord en doodslag in de North woods:
Daniel Mason – North woods
Over de bossen:
Michael Christie – Greenwood