Indra Sinha – De dood van mister Love

Passiemoord

Mooie vertelling naar aanleiding van een beroemd moordproces in Bombay in 1959.

Bahlu is in India geboren en opgegroeid tot hij ging studeren in Engeland en daar bleef wonen met zijn ook overgekomen zussen en zijn moeder Maya. Maya zat vol verhalen en wijsheden, die soms op zijn zenuwen werkten. Maar toen ze dood ging liet zij hem zoveel onafgemaakte verhalen na dat Bahlu geen rust vond.

Phoebe, een Engelse jeugdvriendin uit India, die Bahlu na bijna veertig jaar weer ontmoette op zijn moeders begrafenis, wakkert dit vuur van mysteries uit hun jeugd nog meer aan. Zij vond dat hun beide moeders de dood waren ingedreven door een geschiedenis die veertig jaar eerder in India plaatsvond. Wanneer ze de naam noemt van een beroemde gebeurtenis uit Bombay, het Nanavati proces, besluit ook Bahlu de zaak uit te gaan zoeken.

Hun zoektocht voert hen terug naar de plekken waar Bahlu gelukkig was in zijn jeugd: Bombay en Ambona, een bergstreek op enkele uren rijden vanaf Bombay. Zijn herinneringen vlammen weer op, net als zijn jeugdliefde. Maar hun zoektocht is zelfs veertig jaar na het beruchte proces nog steeds gevaarlijk. En is Phoebe nog wel dezelfde als het kleine meisje dat hij vroeger kende?

Het Nanavati-proces vond plaats in 1959 in Bombay. De Engelse commandant uit het Parsi leger, Kawas Nanavati, schoot de Indiase playboy Prem Ahuja neer, die een verhouding bleek te hebben met Nanavati’s vrouw. Een moord uit passie, wat de mening was van het publiek en de pers. De moordenaar werd de held in dit proces, waarna hij werd vrijgesproken. Het was een belangrijk proces in India omdat de regering, zich ergerend aan de publieke opinie en de hierdoor opgejutte jury, na dit proces de jury afschafte bij rechtszittingen.

De in India geboren Indra Sinha, die in Bombay, Hyderabad en Rajastan opgroeide en vervolgens in Engeland leefde, heeft dit proces als uitgang van zijn boek gekozen. De echte feiten mixend met zijn fantasie is er een prachtig passioneel verhaal uitgekomen, dat vooral over India gaat, maar ook over de tegenstelling Engeland-India. Het trieste verhaal van Sybil en het verhaal van Maya geeft enigszins weer hoe verschillend de levens van de uit Indië komende mensen in die tijd konden aflopen.

In zijn verhaal zinspeelt Indra Sinha ook op diepere lagen van het proces welke nooit naar buiten zijn gekomen. Was Nanavati wel de moordenaar en zat er geen groter complot achter dat nooit aan het licht is gekomen?

In 1924 schreef E.M. Forster zijn klassieke roman A passage to India waarin een Engelse vrouw, de verloofde van een legerofficier, contact maakt met de inheemse bevolking en een affaire krijgt met een Indiër, waaruit een proces volgt omdat zij de Indiër beschuldigt van aanranding. Hoewel A passage to India meer over de verhoudingen van de Engelsen ten opzichte van de Indiërs gaat in die tijd, is het thema van Engelse vrouwen die meer contact met het eigenlijke India willen hebben hetzelfde als in De dood van mister Love. Beide boeken schrijven over een oneerlijk proces.

De dood van mister Love is niet alleen een spannend verhaal over wie de moeders van beide hoofdpersonen chanteerde of een roman over een passionele liefdesaffaire. Er staan vele mooie Indiase verhalen in, waarmee Maya haar kinderen in bedekte woorden iets over de waarheid wilde vertellen. Er staan politieke ontwikkelingen in beschreven, zoals over Ghandi en de verschillende partijen en godsdienstonlusten. Liedjes en verhandelingen over Indiase films. En het boek geeft sfeervolle beschrijvingen van Bombay en de bergstreek van Ambona.

Het is een boek dat je meeneemt in de magische sfeer van een groot land vol tegenstellingen: enorme rijkdom en schrijnende armoede. Je snuift het stof op in de drukke straten of de frisse lucht wanneer de langverwachte moesson uitbreekt, je ruikt de geuren van een land van stank gemengd met kruiden en bloemen. India, zowel vroeger als nu, een land van passie.

Indra Sinha – De dood van mister Love (The Death of Mr. Love, vert. Aad van der Mijn) Querido, 2003

Leeslinks
Processen in India:
E.M. Forster – Overtocht naar India
Tarun J. Tepal – India. Het leven van mijn moordenaars
Andere boeken met veelzijdige informatie over India:
Kenizé Mourad – De tuin van Badalpur
Ruchir Joshi – De laatste straaljagerlach
Een ander boek spelend in Bombay en zijn filmindustrie:
Leslie Forbes – Bombay IJs