Over een rustig vissersdorpje…
Spannende Australische roman zich afspelend in de Australische wildernis.
Georgie Jutland voelt zich nog niet helemaal thuis in het Australische vissersdorp White Point. Haar vriend, Jim Buckridge, komt uit het dorp en wordt er door de bewoners op handen gedragen. Zijn twee zoontjes moeten nog wennen aan Georgie en na een ruzie besluit Georgie te vertrekken. Maar dan komt ze een illegale visser en stroper tegen, Lu, en beslist ze toch in White Point te blijven. Waardoor ze de ware aard van het dorp leert kennen.
Hoewel je aan het begin van het boek even denkt dat het alleen over een romantisch avontuur gaat van een vrouw van een dorpsbewoner die verliefd wordt op een stroper, gaat het verhaal al snel een andere kant op. White Point is een oud vissersdorp dat vroeger bestond uit schamele hutjes en onderkomens voor ruige vissers die zich in de afgelegen streek hadden teruggetrokken en in leven bleven door vooral de visserij op schaaldieren. Toen de vissen steeds meer geld opleverden werden de vissers rijker en nu staan er sjieke villa’s en stenen huizen in het dorp en rijden er kostbare jeeps door het dorp. Maar ondanks de rijkdom is het nog een hecht en ruig dorp: het recht maken ze zelf uit, evenals het straffen van mensen die zonder vergunning vissen.
Luther Fox’s familie hoort niet echt bij het dorp en heeft een slechte naam omdat de vader een dronkenlap en stroper was. Georgie’s vriend Jim komt echter uit een gerespecteerde familie van White Point en is hierdoor een autoriteit in het dorp. Georgie is 3 jaar geleden bij hem en zijn twee zoontjes ingetrokken, maar echt grip op het dorp krijgt ze niet. Natuurlijk kent ze talloze verhalen, maar ze maakt pas echt kennis met de hardheid van het dorp én Jim, als ze vreemd gaat met een stroper.
De roman gaat over het ruige leven in Australië. De schrijver schetst niet alleen een beeld van een dorp dat als het ware vogelvrij leeft, hij schetst ook de ruige natuur en het verhaal van Lu die in de wildernis probeert te overleven. Hij schrijft over mensen die vrij zijn, die dicht bij hun zelf en dicht bij de natuur proberen te leven.
Het verhaal is spannend en geeft een bloedstollend beeld van de overweldigende natuur van Australië, vooral die aan de kust. Het water loopt je in de mond, zoveel oesters er worden genuttigd en de rillingen lopen je over de rug als je leest over een leven tussen krokodillen en haaien. Maar de Australiërs zijn daar aan gewend en er ontstaat zelfs een band tussen Lu en een aantal haaien. Geen sprookje maar waarschijnlijk een realistisch beeld van leven in de Australische natuur.
Het verhaal, waarin het dorp steeds grimmiger vormen aanneemt, is bewoond door stoere helden die midden in de natuur staan: vissers, trekkers en mensen die in de bush leven. Maar ook de zoektocht naar een eigen identiteit is aanwezig.
De hoofdpersoon Georgie, die alles deed behalve een degelijk beroep kiezen zoals haar familie heel graag had gewenst, heeft in Saoedie Arabië gewerkt en heeft net een zeilavontuur met een maffe Amerikaan achter de rug, wanneer ze kennismaakt met Jim en vervolgens het leven in White Point. Toch is ze niet gelukkig met Jim en zijn stugge dorpsbewoners, hoewel de pracht van de Indische Oceaan haar wel gelukkig maakt. Ze drinkt veel en in Lu Fox, een musicus en levensgenieter, herkent Georgie eindelijk iemand van wie ze echt kan houden.
Ook Lu Fox, wiens leven overhoop ligt na de dood van zijn broer met zijn gezin en nu helemaal alleen is, is zoekende. Zijn strooptochten in het dorp zijn meer een uitdaging naar de bevolking, die hem niet accepteert. Of een uitdaging naar het lot; hij weet dat hij moet vertrekken uit het huis met zoveel herinneringen. In de wildernis, waar hij alles overdenkt en zichzelf een beetje naar de verdoemenis helpt, komt hij weer terug bij zijn leven: de muziek. Muziek was zijn lust en leven toen zijn broer nog leefde. Dit en Georgie zijn zijn redding.
Tim Winton’s schrijftstijl is vlot en zeer beeldend, doorspekt met dialogen, vaak in plat-Australisch dialect. Zijn kracht is vooral de beschrijving van de omgeving waarin het verhaal speelt: de Australische kust. Bewoond of onbewoond, altijd een ruig oord, maar wel een visparadijs. Toch weet hij ook een mooie spanning in zijn verhaal te leggen: wat speelt er in zo’n op het oog idyllisch dorp?
Winton heeft al meedere boeken gepubliceerd waaronder zijn boek The Riders dat genomineerd was voor de Booker Prize 1995. Het boek won uiteindelijk de South-East Asian sectie van de Commonwealth Writers Prize. Winton groeide op in Perth waar hij zijn liefde voor de zee opdeed en hij is een groot voorstander van natuurbescherming, getuige zijn boek Into the blue uit 1997, wat o.a. over het natuurbehoud van een baai gaat. Hij vindt het heerlijk om te schrijven, wat je merkt in zijn boeken. Met een grote natuurlijkheid weeft hij zijn passies in het verhaal: Australië, de zee en muziek. Over de rand van de wereld is een zeer spannend en gepassioneerd verhaal over de liefde en het ruige Australië.
Tim Winton – Over de rand van de wereld (Dirt Music, vert. Regina Willemse) De Geus, 2004
Leeslinks
Van dezelfde auteur:
De herdershut
Adem
Een ander spannend avontuur uit Australië:
Kenneth Cook – Aangeschoten
Uit Tasmanië:
Richard Flanagan – Dood van een riviersgids
Een mooi verhaal over een Australische hond:
Louis de Bernières – De Rooie hond
Louis de Bernières – Blauwe hond
Over andere avonturen in de wildernis:
Daniel Defoe – Robinson Crusoe (Onbewoond eiland)
Patrick Chamoiseau – De oude slaaf en de bloedhond(Cariben)
Michael Crummey – Rivierdieven (Newfoundland)
Alex Garland – Het strand (Thailand)
William Golding – Heer der Vliegen (onbewoond eiland)
Yann Martel – Het leven van Pi (Stille Oceaan)
Daniel Mason – De pianostemmer (Birma)
Robert Sedlack – Het Afrikaans safaridagboek (Afrika)
Robert Stone – Schimmenbaai (Cariben)
John Treherne – Het roestvrijstalen paradijs (Galapagoseilanden)