Thomas Savage – De koningin van Idaho

Terug naar het Wilde Westen

Sfeervol Amerikaans autobiografisch familieverhaal uit Idaho.

De koningin van Idaho is een meeslepende familiesaga die begint in een goudzoekersplaatsje onder de Rocky Mountains, Gulch. Een plek die zijn hoogtijdagen al was verloren. Het verhaal beschrijft Amerika net nadat de pioniers er zich gevestigd hebben. Van dorpjes met geluk zoekende gouddelvers, naar afgelegen ranches, die ontsloten werden door spoorlijnen. Van uitdijende stadjes zoals Salt Lake City dat werd gedomineerd door de mormonen.

Thomas Savage latere roman Het geweld van de hond, dat al eerder werd vertaald in het Nederlands, werd door de Amerikaanse schrijver een landschapsroman genoemd. De koningin van Idaho is geen landschapsroman, eerder een semi-historische roman over het afgelegen Idaho. En semi-autobiografisch, over de familie van de schrijver. De opbouw mist de spanning mist die in Het geweld van de hond zo sterk was.

We herkennen in deze roman meerdere personages uit Het geweld van de hond, zoals de weduwe met haar zoon die onder de vleugels van een rijke familie wordt genomen en het huishouden waar twee broers de dienst uitmaken.

Hoofdpersonage uit deze autobiografische roman is echter een vrouw die geen feministische beweging nodig had om haar zinnen door te drijven. Ze was slim in het zakendoen, probeerde ook met ijzeren hand de familie te regeren, maar had haar zwakke punten. Ze vertroetelde zowel haar man als haar zoon waardoor haar dochter meer naar haar man toetrok. En zo worden familiedrama’s geboren.

Thomas Savage heeft met dit boek een warme ode aan zijn grootmoeder geschreven, maar hij heeft bovenal een deel van het Amerikaans leven blootgelegd dat we alleen maar kennen uit de westerns en van de fameuze televisieserie Peyton Place. Zijn meeslepende onpretentieuze stijl kan niet anders dan vele mensen boeien.

Thomas Savage – De koningin van Idaho, (The Sheep Queen, vert. Peter Bergsma) De Geus 2005

Leestips
Van dezelfde schrijver:
Het geweld van de hond
Uit diezelfde tijd:
Hernan Diaz – In de verte
Tea Obreht – Achterland
Annie Proulx – De laatste troef
Nog twee ranchverhalen:
Mark Spragg – De vrucht van steen
Kent Haruf – Het avonduur
Goudzoeken:
Patrick DeWitt – De gebroeders Sisters
C. Pam Zhang – Al wat goud op de bergen is
Eleanor Catton – Al wat schittert
Isabel Allende – Fortuna’s dochter