Een melancholisch opgewekt verhaal
Duitse roman in twee verhalen over het leven dat niet meezit.
Een jong meisje op school dat verliefd is op haar biologieleraar. Na een vreemd avontuur weet ze een prachtig cadeau voor hem…
Als het meisje volwassen is zit het leven nog steeds niet mee. Ze wordt betrapt bij een winkeldiefstal waarna een wel heel vreemde straf volgt.
De Duitse Katja Lange-Müller schrijft over de kleine dingen in het leven. Maar ze weet ze op zo’n buitengewone manier te beschrijven dat ze angstvallig groot worden. Of misschien zijn ze wel groot, maar schrijft niemand erover.
In haar prijswinnende roman Puppy liefde beschrijft ze een eigenzinnig meisje dat een verkeerde reactie uitlokt bij een leraar en van haar schooldirecteur, waarna ze zich zo schaamt dat we de gevolgen wel kunnen raden. Inderdaad blijkt ze later niet heel goed terecht gekomen te zijn. Thuis is autoriteit praktisch afwezig en ze probeert met winkeldiefstal recalcitrant te zijn. Het zijn momenten in een leven die we allemaal zo snel mogelijk zouden willen vergeten, die Katja Lange-Müller op zo’n geniale wijze weet te verwoorden.
Lange-Müller’s unieke schrijfstijl brengt spanning in een verhaal, ze weet de atmosfeer rond haar verhaal zo beeldend weer te geven, dat je niet anders kunt dan je vereenzelven met haar hoofdpersoon. Het zijn vaak sombere decors, of die door het verhaal worden versomberd. Toch zijn haar verhalen allesbehalve somber. Ze weten je een glimlach te ontlokken, ondanks dat er triestheid achter schuilt. Ze leggen donkere hoeken van een persoon bloot, op zo’n ontwapenende manier dat de pijn makkelijk kan worden gedragen.
Katja Lange-Müller komt oorspronkelijk uit Oost-Berlijn, leefde een jaar in Mongolië, is loodzetter, werkte in een psychiatrische kliniek en leeft sinds 1984 in (West) Berlijn. Haar meestal kleine boekjes hebben al diverse prijzen opgeleverd zoals de Ingeborg-Bachmannpreis (1986, Wehleid – wie im Leben) en voor Puppy liefde kreeg ze in 1995 de Alfred Döblinprijs. Tekenend voor haar werk is de uitspraak van de jury die haar dit jaar (2005) de prestigieuze ‘Kasseler Literaturpreis für grotesken Humor 2005’ heeft toegekend: “Aan het oeuvre van Katja Lange-Müller, dat een geheel eigen humoristische toon heeft die het midden houdt tussen melancholie en opgewektheid.”
Katja Lange-Müller – Puppy liefde (Verfrühte Tierliebe, vert. Els Snick), Wereldbibliotheek, 2005
Leestips
Van dezelfde schrijfster:
Draaideur
Kwaaie schapen
De laatsten
Verliefde op je leraar:
Florence Seyvos – Verlaten
Leraar verliefd op leering:
Zoë Heller – Kroniek van een schandaal
Kalverliefde in Mexico-stad:
José Emilio Pacheco – Gevechten in de woestijn
Verliefd in Oost-Berlijn:
Jenny Erpenbeck – Kairos
Andere korte maar krachtige romans:
Emmanuel Carrère – Op drift
Jenny Erpenbeck – Het verhaal van het oude kind
Christian Gailly – De nacht
Véronique Olmi – Geen gewone dag
Peter Terrin – Blanco
Erik Vlaminck – Angélique