Brady Udall – De eenzame polygamist

Leven in chaos

Amerikaanse roman over het gecompliceerde leven van een polygamist.

Het boek begint met een korte stamboom: Golden Richards, zijn vier vrouwen én zijn achtentwintig kinderen. Ze wonen verdeeld over twee grote huizen: het Oude én het Grote Huis en alleen Trish, Gordon’s laatste vrouw, woont in een appartementje op zichzelf met haar dochter Faye. Ga er maar eens aan staan om zo’n gezin te onderhouden.

Golden is aannemer en op het moment van het verhaal heeft hij een heel goeie klus, waarvoor hij echter doordeweeks niet thuis kan komen. Hij bouwt het nieuwe gedeelte voor de PussyCat Manor, een luxe hoerentent van Ted Leo. Maar dat is een geheim, want thuis vertelt hij dat hij aan een bejaardencentrum werkt. Op een dag komt Golden een vrouw tegen, die zijn hart harder doet slaan, ook al weer iets waarover hij thuis niets vertelt.

De vrouwen, die schema’s opstellen wanneer Golden de nacht bij hen zal doorbrengen, morren. De vele kinderen vormen een chaotische wereld, Golden is geen autoriteit meer en zo raakt het grote huishouden uit balance.

Één kind raakt helemaal losgeslagen: het is Rusty die niet meer bij zijn moeder Rose-of-Sharon kan wonen omdat ze ziek is, en nu in het Oude Huis verblijft, waar Goldens eerste vrouw Beverley de scepter zwaait en waar het volgens Rusty niet fijn wonen is. Hij wordt knettergek van alle geboden en verboden die Beverley de vele kinderen én volwassenen oplegt en is dan ook degene die het meest tegen de draad in gaat. En zelfs wanneer hij huisarrest krijgt opgelegd, vindt Rusty manieren om naar buiten te komen.

Rusty ontmoet op een van zijn omzwervingen June, een jongeman die in een oud bunkercomplex woont, waar hij experimenteert met vuurwerk. Rusty raakt gebiologeerd door de grondstoffen voor het vuurwerk en steekt af en toe wat in zijn zak. Ze zullen hem allicht van pas komen. De enige volwassene die hij een beetje vertrouwt, is Trish, die hij aan June voorstelt, wat hij later echter betreurt, want eigenlijk wilde hij Trish voor zichzelf houden.

De eenzame polygamist zou een verhaal van John Irving kunnen zijn, want net zoals vaak in Irving’s boeken stevent ook hier de familie Richards op totale chaos af. De kinderen – en vooral Rusty – zorgen voor steeds meer problemen, Golden dwaalt steeds verder weg van de familie en werkt zich behoorlijk in de nesten en de vrouwen steken steeds vaker de koppen bij elkaar over hoe ze Golden zullen aanpakken. Het is een vermakelijke chaos waarin de spanning oploopt en het is de vraag hoe de spanning tot ontlading zal komen.

Brady Udall groeide op in een grote mormonenfamilie en geeft nu een kijkje in het leven van een polygamist. Geen gemakkelijk leven, dat zal de lezer al snel begrijpen. Een opmerkelijke bijrol in het verhaal is het feit dat het verhaal speelt bij de Nevadawoestijn, waar Amerika kernproeven deed. Verboden terreinen, geheime atoomkelders en vroegere kernproeven maken deel uit van het verhaal.

De eenzame polygamist is een heerlijk, luchtig verhaal. Je moet even door het begin, waarin we kennismaken met de belangrijkste karakters, maar dan begint de situatie al snel een beetje uit de hand te lopen als Golden het leven niet meer recht op de rails kan houden, met hilarische scènes tot gevolg. Een zeer onderhoudend en vermakelijk boek.

Brady Udall – De eenzame polygamist (The Lonely Polygamist, vert. Erica Feberwee), Meulenhoff 2010

Leeslinks

Van dezelfde schrijver:

De buitensporige lotgevallen van Edgar Mint

Onderhoudende familieromans:

Rolf Bauerdick – Hoe de Madonna op de maan belandde
Louis de Bernières – Kapitein Corelli’s mandoline
Mark Childress – Waanzin in Alabama
Sandra Cisneros – Een huid van karamel
Junot Diaz – Het korte maar wonderbare leven van Oscar Wao
Jonathan Franzen – De correcties
Jonathan Franzen – Vrijheid
Jonny Halberg – De overstroming
Zoë Heller – De idealisten
Pawel Huelle – Mercedes-Benz
George Hulskramer – De grote man
Morten Ramsland – Hondenkop
Jonathan Safran Foer – Alles is verlicht
Miriam Toews – De familie Troutman
Steve Toltz – Een fractie van het geheel