Eilanden. Ze spreken tot de verbeelding, ze lokken vakantiegangers, ze trekken avonturiers aan. Het leven op kleine eilanden is vaak hard en primitief. De bewoners weten er raad mee, de nieuwkomers vaak niet. Sinds het legendarische boek Robinson Crusoe van Daniel Defoe werden eilanden ook een geliefd onderwerp in de literatuur. Het boek (en de film) van Het strand van Alex Garland werd een bestseller. Hier nog een paar boeken over eilanden:
Het onbewoonde Floreana is een van de Galapagos-eilanden in de Stille Oceaan. Hier probeerde een Duitse familie rond 1920 een nieuw leven op te bouwen, tot er meer nieuwsgierigen kwamen. De Amerikaanse John Treherne schreef een tot de verbeelding sprekend verslag van dit ideale leven, tot moord en doodslag een brutaal einde maakten aan deze bewoning: Het roestvrijstalen paradijs.
Kabakon maakt deel uit van een eilandengroep van Papua Nieuw-Guinea. De Duitse schrijver en zonaanbidder August Engelhardt kocht er in 1902 een kokosplantage, daar hij er heilig in geloofde dat je alleen op kokosnoten kon overleven. De Zwitserse schrijver Christian Kracht schreef er een boeiende roman over: Imperium
Bougainville behoort tot de Solomoneilanden, die ook onder Papua Nieuw-Guinea vallen. Het is het toneel voor een semi-historisch verhaal van de Nederlandse schrijfster Penelope Bergen, die er ooit woonde. Het gaat over de burgeroorlog die er eind jaren negentig woedde. Een zoektocht naar een daar opgelopen trauma: Een hemel vol postzegels.
Misschien wel het meest geïsoleerde eilandje ter wereld: Tristan da Cunha. Ook dit eiland handelt in postzegels. De Oostenrijker Raoul Schrott schreef de geschiedenis van dit stukje rots in een oneindige zee aan de hand van brieven en verhalen, waarin liefde en verlangen hand in hand gaan met het meedogenloze eenzame eilandleven: Tristan da Cunha
Tasmanië, vroeger Van Diemensland genoemd, was een gevangeniseiland voor Australië. De Tasmaanse schrijver Richard Flanagan schreef er een schitterend boek over, met prachtige vissentekeningen. Een curieus verhaal en kunstige parodie op de geschiedenis: Het boek van Gould
De Sundarbans eilanden behoren tot India en vormen het thuis voor de laatste Bengaalse tijgers. De wereldopwarming dreigt dit mangrovebos en zijn vele eilanden onder water te zetten. De Indiase schrijver Amitav Ghosh schreef een mooi maar keihard verhaal, waarin fictie en geschiedenis om elkaar heen dansen: Het hongerig getij
Het eilandje Fernando Poo maakt deel uit van het Afrikaanse Equatoriaal-Guinea. Een tropische verrassing met een koloniale geschiedenis. De Spaanse Luz Gabás schreef naar aanleiding van haar familieverhalen een roman over een Spaanse familie die er cacao-plantages had. Leerzaam en romantisch: Palmen in de sneeuw.
Sao Tomé en Principe is een eilandenstaat niet ver van Angola in Afrika. Vanaf zijn ontdekking in 1493 tot aan zijn onafhankelijkheid in 1975 was het een Portugese kolonie, waar voornamelijk suikerriet werd verbouwd door slaven. De Portugese Michuel Sousa Tavares schreef een roman over de koloniale spanningen en een verkeerde romance: Evenaar.
Barrøy is een van de vele duizenden eilanden die Noorwegen telt. De Noorse schrijver Roy Jacobsen schreef een prachtig verhaal over een generatie die er woonde en toont zo aan dat zelfs op kleine eilandjes de tijd nooit stil staat: De onzichtbaren
Groenland is wel bekend. Maar dit tegen de poolcirkel aanschurkende eiland biedt niet veel warmte, noch groen. Toch liet de Amerikaanse schrijver John Griesemer er zich door inspireren en schreef een boek over een afgelegen Amerikaanse militaire basis op Groenland, geleid door een eigengereide generaal: Niemand denkt aan Groenland.
Het Caribische Jamaica staat bekend om zijn reggae muziek en Bob Marley. De Jamaicaanse schrijver Marion James heeft er een meesterwerk over geschreven, waarin het eiland fraai wordt afgebeeld, maar de politiek en de gevolgen levensgevaarlijk lijken: Een beknopte geschiedenis van zeven moorden.
Cyprus, een geliefd vakantie-eiland in de Middellandse zee, heeft ook een woelige geschiedenis. De Engelse Sadie Jones heeft die aangewend voor een roman over een Engelse majoor die met zijn gezin op het eiland wordt gestationeerd, wanneer de onrust er de kop opsteekt: Kleine oorlogen.
Ook het welbekende Polynesische Paaseiland in de Grote Oceaan is de achtergrond voor een ietwat romantisch verhaal. Maar er staat ook genoeg informatie over het eiland en zijn beelden in. De Amerikaanse Jennifer Vanderbes schrijft over wetenschappers en de liefde: Paaseiland.