Een familie-uitstapje naar de wildernis
Hilarische Canadese roman over een 19-jarige jongen die op safari met zijn ouders gaat.
De Canadese Clark, 19 jaar, heeft erin toegestemd om met zijn ouders, die sinds een jaar in Parijs wonen, op safari in Afrika te gaan. Tijdens de vlucht bemerkt Clark dat z’n moeder niet helemaal in orde is en in Nairobi blijft ze op haar kamer. Maar Pa probeert er alles aan te doen om iedereen in een goeie bui te houden, want dit moet de vakantie van hun leven worden.
Ze maken kennis met hun gids Gabriel, maar Clark krijgt het moeilijk: zijn moeders ziekte verergert, terwijl zijn vader probeert te doen alsof er niets aan de hand is, wat tot hilarische scènes kan leiden in diverse restaurants. Niet alleen het Afrikaanse landschap wordt wilder en spannender. De tochten, ontbijten en nachten van Clarke beginnen steeds onstabielere vormen aan te nemen. Het gezin dat de vakantie niet op wil geven, trekt van lodge naar lodge, van het Naivasha Meer naar het Baringo Meer, naar Mahalal, Shaba en Meru Mulika. Ze zien nijlpaarden, zebra’s, neushoorns, olifanten en tenslotte de leeuwen. Het is niet alleen een tocht naar het duistere hart van Afrika, het zal ook een barre tocht worden naar het hart van Clarke’s familie.
Afrikaans Safariboek is een hilarische en spannende roman over een 19-jarige drugsverslaafde die met zijn ouders, de een depressief, de ander een alcoholist, op safari gaat.
Clark beschrijft het verhaal in zijn dagboek. Hij is een puberende drugsverslaafde die lekker grof uit de hoek kan komen, die op z’n tijd wel toenadering zoekt tot zijn ouders, maar eigenlijk het liefst helemaal niet bij hen wil horen. Hij gebruikt redelijk overdadig drugs en zit in het begin van zijn seksuele carrière, waardoor hij scherp is op alle vrouwen om hem heen en fantaseert dat ze hem leuk vinden. Zijn frustratie is echter dat hij zich een mislukkeling voelt en moeite heeft met zijn hazenlip.
Zijn vader, die zielsveel om zijn vrouw geeft en haar geheimen deelt, probeert tijdens deze reis de conditie van haar depressiviteit aan zijn zoon uit te leggen. Hijzelf heeft kleine dwangneuroses, zoals zijn mintjes en de lijst van wilde dieren die hij bijhoudt, maar probeert op de eerste plaats de familie bij elkaar te houden. Hiervoor probeert hij de stemming erin te houden, wat natuurlijk niet lukt en waardoor hij steeds meer gaat drinken.
Clark’s moeder, Janet, is duidelijk depressief en zit vol angsten, die dan weer hevig toeslaan, dan weer minder erg lijken. Soms denk je dat ze zich er overheen kan zetten, vooral als ze weer haar medicijnen gaat innemen.
Dan is er Gabriel, de geheimzinnige gids, die als Engel in het verhaal functioneert. Niet alleen redt hij Clark uit diverse gevaarlijke situaties, hij functioneert ook als biechtvader van de moeder én van Clark. Hij lijkt iets bovennatuurlijks te hebben omdat hij aanvoelt wat er gaat gebeuren. In het begin is hij een gewone gids, maar hij blijkt steeds meer van de familie af te weten en wat er staat te gebeuren.
Deze 4 hoofdpersonen naar donker Afrika sturen is natuurlijk al een avontuur op zich. Maar het is ook een reis naar de verzonken geheimen van de familie die in deze vakantie boven water moeten komen.
Robert Sedlack weet dit op meesterlijke wijze te doen. Vanuit het perspectief van Clark schrijft hij over zaken die normaal heel dramatisch zouden moeten zijn. Maar door de zwarte humor is dit boek een ware parel van hilarische psychologie. Je wordt langzaam een kluwe van onontwarbare situaties in gesleurd en je beseft dat er maar één uitweg is: een explosie van geweld.
Sedlock weet de karakters zo te ontvouwen, dat je ademloos blijft lezen. Hij trekt je mee de prachtige natuur van Afrika in, maar trekt je ook mee naar de ingewikkelde tragiek van een familie. Hij weet goed te doseren, is niet bang om foute dingen neer te zetten en is een meester in vertellen.
Robert Sedlock komt uit Canada en dit is zijn debuutroman waarvoor hij enkele persoonlijke ervaringen heeft gebruikt: in 1983 was hij met zijn ouders op safari naar dezelfde plaatsen als in het boek en hij heeft een klein drugs- en drankverleden, net zoals zijn moeder wat psychische problemen heeft gehad. Maar uiteraard is dit in zijn verhaal veel zwaarder aangezet en is zijn vader een heel andere man dan in het boek.
Sedlock is tekst-corrector, waardoor hij veel leest, maar enkele maanden per jaar wijdt hij zich aan schrijven. Het resultaat mag er zijn: een familie-waanzin zoals in boeken van John Irving, de spanning, avontuur en snelheid uit Strand van Alex Garland, prachtige Afrikaanse sfeerbeelden, een zeer goeie portie humor en goede psychologische karakters. In één adem uitgelezen! Wordt vast verfilmd.
Robert Sedlack – Afrikaans safaridagboek (The Africa Safari Papers, vert. Kathleen Rutten ) De Geus, 2002
Leeslinks
Over een klassieke nachtmerrie-achtige tocht door Afrika:
Joseph Conrad – Hart der duisternis