Juli Zeh – Onder buren

Mijn lieve buurman

Over een stadsvrouw die verhuist naar platteland en verliefd wordt.

Het verhaal is heel simpel: stadsvrouw verhuist naar platteland en wordt verliefd op haar foute buurman. Het is een roman vol met bewust gekozen clichés: de arrogante homo, de nazi-buurman, de milieuactivist die complotdenker wordt, het zielige dochtertje dat vriendschap sluit met schattige hondje, de stoere vader, stadsvrouw die zich moet leren redden op ‘t platteland. Verder raakt het verhaal aan verschillende recente historische gebeurtenissen zoals de coronapandemie en bijbehorende complottheoriën, de moord op George Floyd en de milieucrisis.

Dora, de op een reclamebureau werkende vrouw in Berlijn, heeft genoeg van haar relatie met Robert, die een steeds fanatiekere milieuactivist wordt en sinds corona ook nog eens een wappie wordt. Zonder al te lang na te denken koopt ze een huis in een dorpje niet ver van Berlijn. Tijdens de coronacrisis moest ze vanuit huis werken en nu wil ze vanaf het platteland werken. Ze komt er al snel achter dat haar buurman zich als de nazi van het dorp beschouwt en ze vraagt zich af hoe ze dat ooit aan haar vrienden kan verantwoorden. De buurman blijkt echter allesbehalve slecht en zo gooit Dora heel wat van haar vooroordelen overboord.

De moraal hakt in op de goede zeden en wil vooral laten zien dat niet alles of iedereen is zoals het op het eerste gezicht lijkt. Een veel gebruikt thema in de literatuur. Daarom is het verhaal wel wat voorspelbaar. En ondanks dat de gevolgen van corona een bescheiden rol spelen, is de coronacrisis niet absoluut aanwezig.

Het is een lekker vlot weglezend, maar weinig verrassend boek, dat het romantische iets te hoog in het vaandel heeft.

Juli Zeh – Onder buren (Über Menschen, vert. Annemarie Vlaming), Ambo/Anthos 2021

Leestips
Van dezelfde schrijfster:
Ons soort mensen
Voormalig Oost-Duitse dorpen:
Uwe Johnson – Een jaar uit het leven van Gesine Cresspahl
Judith Schalansky – De lessen van mevrouw Lohmark
Saša Stanišić – Nacht voor het feest
Nog meer Duitse dorpsverhalen:
Mariana Leky – Vanuit hier zie je alles
Rolf Lappert – Benjamin Schillings droom