Over schrijvers en dorpen vol geheimen
Zwitserse roman rond een schrijver die wordt beschuldigd van de moord op een jong meisje.
De tweede roman van de Zwitserse schrijver Joël Dicker ontving in 2012 de prestigieuze Franse literatuurprijs Prix Goncourt. De schrijver versloeg hiermee nipt een andere grote kandidaat voor die prijs: Jérôme Ferrari met zijn meesterlijke roman De preek over de val van Rome.
Ik heb het boek ervaren als een uitgebreide, vooral spannende roman. Het is een verhaal over een schrijver, ooit beroemd geworden door een bestseller, en nu beschuldigd van moord op een tiener. Het verhaal speelt in een Amerikaans dorpje en toevallig ben ik gek op verhalen die spelen in kleine, slaperige dorpjes, waarvan de bewoners lang niet zo slaperig blijken te zijn. De Duitse Nele Neuhaus liet haar meesterlijke thriller Sneeuwwitje moet sterven afspelen in het kleine Duitse gehucht Altenhain, de Amerikaanse literaire thriller De kerk van de dode meisjes van Stephen Dobyns speelt in het Amerikaanse plaatsje Aurelia en ook Joël Dicker betrekt een deel van de inwoners van het fictieve Amerikaanse dorp Aurora bij zijn verhaal.
Ik weet niet hoe het ertoe gaat in Zwitserse dorpen; het enige dorp dat een beetje uit de verf komt in een boek (dat ik heb gelezen) is het plaatsje onder aan een Alp, in de virtuoze trilogie Sez Ner van Arno Camenisch. Het lijkt me onmogelijk dat er geen Zwitserse dorpjes te vinden zijn, die ook zo hun geheimen hebben, maar Dicker heeft gekozen voor een Amerikaans dorp en de Amerikaanse levens die zich er afspelen. Een knap kunstje, omdat je nergens het idee hebt dat de schrijver Zwitsers is en het boek in het Frans werd geschreven.
Hoofdpersonen zijn twee schrijvers: Harry Quebert, beroemd om zijn boek ‘Wortels van het kwaad’, en zijn pupil Marcus Goldman, die na een klaterend succes een writers block heeft en door zijn uitgever onder druk word gezet om een tweede boek te schrijven. Quebert wordt gearresteerd nadat een dertig jaar geleden verdwenen tiener in zijn tuin wordt opgegraven. Goldman gaat zijn mentor helpen en probeert te achterhalen wat er al die jaren geleden is gebeurd in Aurora, dit tot grote tevredenheid van zijn uitgever, die er een nieuwe bestseller in ziet.
Zo krijgen we niet alleen tips om te schrijven en worden we voor het blok gezet om wat en wat niet te geloven van de schrijvende heren, maar worden we ook voorgesteld aan een hele rits dorpsbewoners, die zoveel jaren geleden een geheime agenda hadden, en niet te vergeten aan Nola, het meisje dat meer dan eens aan Lolita doet denken, de beroemde hoofdpersoon uit de gelijknamige roman van Vladimir Nabokov. Het is dan ook een ingenieus en spannend verhaal, die je de vele pagina’s steeds sneller doet omslaan: een ware pageturner! Hoe onschuldig was de domineesdochter Nola, die in het niets oploste toen er een vrouw werd vermoord, terwijl Nola achterna werd gezeten door een nooit geïdentificeerde man? Waarom werd ze gevonden met een kopie van het document Wortels van het kwaad?
De kracht van het boek zijn de vele thema’s: de schrijverswereld en een moordzaak, liefde, bedrog, jaloezie, eenzaamheid, sociale verhoudingen en ga zo maar door. Rijk en spannend: een garantie voor veel uren leesplezier. En misschien daarom ook moeilijk te plaatsen: een spannend boek, een thriller of een literaire thriller? Van mij behoeft het geen etiket. Maar of dit nou een boek is dat de Prix Goncourt verdient, daar twijfel ik een beetje aan. Hoe ingenieus het plot en de verhaallijnen ook zijn, literair gezien vond ik het geen hoogvlieger, maar gewoon een erg prettig boek om te lezen.
Joël Dicker – De waarheid over de zaak Harry Quebert (La Vérité sur l’Affaire de Harry Quebert, vert. Manik Sarkar), De Bezige Bij 2015
Leeslinks:
Van dezelfde schrijver:
De verdwijning van Stephanie Mailer
Dorpen en hun geheimen:
Stephen Dobyns – De kerk van de dode meisjes
Claudie Gallay – De branding
Petra Hammesfahr – Het laatste offer
Davide Longo – De steeneter
Mimi Meester – Hoe de mummies verdwenen uit Wiewerd
Ilona van Mil – De stilte van Sugarmilk Falls
Mikael Niemi – De man die stierf als een zalm
Anne Zouroudi – De boodschapper uit Athene
Over een schrijfster en een uitgever:
Greta Seghers – De opdrachtgeefster
Schrijvers over schrijvers:
Jaume Cabré – De bekentenissen van Adrià
Elia Barceló – Bal masqué
Don Carpenter – Vrijdagen bij Enrico’s
Javier Cercas – Sneller dan het licht
Mark Z. Danielewski – Het kaartenhuis
John Fante – Vraag het aan het stof
Christopher Miller – Simon Silber
David Mitchell – Tijdmeters
Eugen Ruge – Nachtbus naar Andalusië
Diane Setterfield – Het dertiende verhaal
Scarlett Thomas – De verdwijning van Thomas Lumas
Albert Vigoleis Thelen – Het eiland van het tweede gezicht