Een kind vertelt: luchtige boeken over zware onderwerpen

Jaap Robben schreef twee succesvolle romans over jongetjes die onder moeilijke omstandigheden in de overgang naar de puberteit zitten: in Birk heeft Mikael net zijn vader verloren onder (in zijn ogen) verdachte omstandigheden; in Zomervacht moet Brian een zomer op zijn geestelijk gehandicapte broer passen. Door het vertelperspectief te plaatsen bij een onschuldig kind, wordt drama redelijk draaglijk voor de lezer. Een goeie truc voor meerdere schrijvers.

De Spaanse schrijver Juan Marsé schreef over een jongetje wiens vader opeens verdween, omdat hij oppositie voerde in de burgeroorlog, Hij mist zijn vader en vindt ook het regelmatige bezoek van een politieman aan zijn moeder geen goede zaak: een prachtig verhaal verteld door een nog ongeboren baby: De staart van de hagedis.

Ook de 12-jarige T.S. Spivet moet de dood verwerken: van een broertje. Hij doet zich voor als een heel drukke wetenschapper en wordt zelfs uitgenodigd voor een lezing op het Smithsonian instituut, waarvoor hij stiekem de trein neemt naar Washington. De ongebreidelde fantasie van T.S. Spivet spat van de pagina’s, terwijl het einde toch om een traantje vraagt: Reif Larsen – De verzamelde werken van T.S. Spivet.

De Amerikaanse Jonathan Safran Foer zette een wel heel jong jongetje neer als zijn hoofdpersoon. Oskar Schell is pas 9 jaar, maar doet veel ouder aan. Zijn vader liet het leven op de rampdag 9/11 en Oskar gaat op zoek naar de betekenis van een briefje dat hij van hem vond. Maar ook zijn grootouders zijn overlevenden van de geschiedenis. Een aandoenlijk verhaal over rouwverwerking: Extreem luid & ongelooflijk dichtbij.

De 13-jarige Jason is de hoofdpersoon van een verhaal van de Engelse schrijver David Mitchell. Het gaat over taal en over stotteren, over pesten en over jezelf accepteren zoals je bent. De toon is humoristisch, licht en fantasierijk: Dertien.

De Israëlische schrijver Amos Oz schreef over de 12-jarige Profi, die het heel natuurlijk vindt dat er een oorlog om hem heen woedt, dat er ’s nachts vreemdelingen aan de deur kloppen of spullen tussen de boeken worden verstopt. Hij weet heel goed wat wel en niet mag, maar soms wint de nieuwsgierigheid het. Een fraai boek dat de lezer best wel gelukkig achterlaat: Panter in de kelder.