Bi Feiyu – Maanopera

Het vrouwtje op de maan

Chinese roman over een oude operadiva.

Xiao Yanqiu wordt gevraagd haar sterrol van Chang’e in de Maanopera weer te vertolken. Twintig jaar geleden schitterde ze in deze hoofdrol en genoot veel succes. Ze ziet haar glansrijke tijd weer terugkomen en zal er alles aan doen om weer als een gevierde ster in de spotlights te komen.

Xiao Yanqiu, toch al niet een vrouw met het makkelijkste karakter, vergeet echter dat twintig jaar een lange tijd is en dat ze niet meer de mooie vrouw van vroeger was.

In dit verhaaltje schrijft de Chinese schrijver Bi Feiyu, o.a. bekend als een van de scriptschrijvers van de film Shanghai Triad, over een ambitieuze operazangeres, die dankzij een ijdele interesse van een fabrieksdirecteur weer kan schitteren in haar meest succesvolle rol als het maanvrouwtje Chang’e.

De mythe van Chang’e is dat ze door de Goden naar de aarde werd gestuurd om als een sterfelijke te leven. Ze trouwde met de boogschutter Houyi, die de wereld redde van een wereldbrand toen er op een dag 10 zonnen schenen. Op één na schoot hij ze allemaal neer. Als beloning kreeg hij van de godin der onsterfelijkheid één pil die hij moest delen met Chang’e om onsterfelijk te worden. Chang’e echter slikte de hele pil door in een moment van nieuwsgierigheid, en toen vloog ze naar de maan, waar ze haar eeuwige leven moet leven.

Ook Xiao Yanqiu maakte een fout in haar carrière door zo de jaloerse actrice uit te hangen, dat ze de rest van haar carrière wel kon vergeten. Ze wordt verbannen uit de artiestenkringen naar een gewoon burgerlijk leven. Als ze haar come-back maakt, lijkt het even dat haar kunst de jaren kunnen doen vergeten, maar dan komt ook haar karakter van vroeger weer de kop opsteken…

Maanopera is een lief klein verhaal over een ambitieuze kunstenares, maar die net als het vrouwtje op de maan iets te inhalig is. Een verhaal dat net als de mythe over Chang’e iets sprookjesachtig heeft en meer als een Chinees volksverhaal klinkt, dan als een roman.

Bi Feiyu – Maanopera (Qingyi, vert. Mark Leenhouts), De Geus/Oxfam Novib, 2006

Leestips
Andere volksverhaal-achtige romans uit China:
Rashid Novaire – Het lied van de rog
Su Tong – Binu en de Chinese muur
Ma Jian – De noedelmaker
Yu Hua – De bloedverkoper
David Kherdian – Aap. De reis naar het westen