Andrew Sean Greer – De glorieuze reis van Arthur Less

Een kleine reis om de wereld

Amerikaanse roman over de reis van een schrijvende homo in midlife crisis.

Ontmoet Arthur Less. Een schrijver uit San Francisco met meerdere boeken op zijn naam, maar geen bestsellers. Op jonge leeftijd werd hij het vriendje van de wat oudere, beroemde dichter Robert Brownburn. Vervolgens kwam Freddy. Hij had zich voorgenomen zich niet aan deze jonge geliefde te hechten. En nu gaat Freddy trouwen. Met een ander.

Arthur zou gek zijn om naar de bruiloft te gaan, ondanks dat de uitnodiging voor hem ligt. Hij zal wel de risee van het feest worden: arme Arthur, weer alleen. Bovendien wordt Arthur oud, het rampzalige getal 50 nadert met rasse schreden. En dan is zijn uitgever ook nog eens niet blij met zijn laatste boek. Arthur rommelt wat in een stapel met nietszeggende uitnodigingen, die geen schrijver ooit zou aannemen. Hij krijgt een idee en besluit wél op enkele van die uitnodigingen in te gaan. Zo componeert hij een wereldreis, die hem ver van de bruiloft zal houden en wie weet, hem inspiratie kan geven tot het herschrijven van zijn laatste roman.

In New York begint de tocht met een interview die hij moet doen met een omhooggevallen science fiction schrijver. Arthur, die toch al worstelt met zijn imago van middelmatige schrijver, wordt hier niet zekerder van. In Mexico draait het ook niet om hem: op een festival hoopt men dat Arthur wat sappige details kan vertellen over zijn voormalige partner en geroemde Brownburn. Italië, Duitsland, Frankrijk, Marokko en Japan: Arthur blijft zich een buitenbeentje voelen en moet alle moeite doen zijn opdrachten uit te voeren. Hij eindigt in India, waar hij zich terugtrekt in een resort om te schrijven.

De onzekere Arthur Less ontmoet tal van andere mensen, waaronder een oude lover die hij niet herkent en oude vrienden. De meesten zullen hem niet helpen bij zijn minderwaardigheidscomplex. Hij zal altijd net naast de spotlights terechtkomen. Tijdens het reizen zal hij nooit eens naast iemand komen te zitten, die zijn werk kent. Hij ontmoet vluchtige minnaars, maar het verdriet om de bruiloft is niet uit te wissen. Het verleden blijft hem achtervolgen, hoezeer hij ook zijn best doet zich vast te klampen aan het heden. De angst voor het ouder worden neemt bezit van hem.

De verteller – zijn identiteit wordt op de laatste pagina’s onthuld – kent Less bijzonder goed. Hij schrijft met een hartveroverende passie over de worstelende Arthur Less. Ook als lezer sluit je Arthur al snel in je hart: de tweede vioolspeler die vecht om wat erkentelijkheid.

Het is een feest, zeker in deze donkere tijden, om deze luchtige roman te lezen, ook al gaat het over een sombere schrijver die met weemoed aan zijn ex-geliefden denkt, die de mening heeft dat het leven is gedaan na je vijftigste, die niet kan geloven dat iemand zijn boeken wil lezen. Het is een komedie in prachtige woorden, want Andrew Sean Greer kan zeker schrijven. Met het zelfmedelijden van Less weet hij rake existentiële schetsen te maken: onderhuidse satirische sneren naar de literaire-, de homowereld en het ouder worden. Hij won met deze literaire komedie de prestigieuze Pulitzerprijs in 2018.

Andrew Sean Greer – De glorieuze reis van Arthur Less (Less, vert. Jan de Nijs en Gerda Baardman), Signatuur 2019

Leeslinks
De tegenhanger van Less: zwaar, triest maar mooi
Hanya Yanagihara – Een klein leven
Over de homescene in Amerika:
Rebecca Makkai – Een stralende toekomst
Een andere komedie rond een schrijver:
John Fante – De geschiedenis van een hond
Een schrijver die een boekje open doet over onze maatschappij:
Brett Easton Ellis – Wit
Op zoek naar literatuur:
Juan Gómez Bárcena – De hemel boven Lima
Roberto Bolaño – De woeste zoekers
Keith Gessen – Al die droevige jonge literaire mannen
Een schrijver verdacht van moord:
Joël Dicker – De waarheid over de zaak Harry Quebert
Literaire komedies:
Denis Thériault – De eenzame postbode
Olivier Bourdeaut – Wachten op Bojangles