Sofie Laguna – Één voet verkeerd

Wonderful world

Briljant Australisch verhaal over de wraak van een mishandeld kind.

Het is niet makkelijk om een stem te geven aan een klein meisje dat geestelijk gehandicapt is en misbruikt wordt door haar ouders. De Australische tv- en theateractrice Sofie Laguna heeft het toneelspelen ingeruild voor een schrijverscarrière en publiceerde eerst kinderboeken. Één voet verkeerd is haar debuutroman voor volwassenen. Ze worstelde zeven jaar met dit prachtige verhaaltje, kon er hoogstens een kwartiertje per dag aan werken, maar liet zich steeds meer leiden door de stem van haar hoofdkarakter: Hester Wakefield.

De lange worsteling om een goede toon te vinden, de juiste woorden én zinnen, hebben een verbluffend mooi resultaat: Één voet verkeerd is ondanks het dramatische onderwerp een lust om te lezen.

Hester Wakefield’s wereld beperkt zich tot het huis van haar ouders, die haar hebben verboden om naar buiten te gaan of om andere kinderen te ontmoeten. Hesters wereld bestaat uit schrobben en boenen, met Kat spelen en gehoorzamen aan Zak en Laars, haar ouders. De voorwerpen om haar heen, zoals Bezem, Deurknop en Bijl zijn haar kameraadjes, die regelmatig met haar praten.

Als dan toch de deur zich opent naar Buiten, stapt Hester een totaal vreemde wereld binnen, bijna zoals Alice haar Wonderland binnenstapte. Alleen is de wonderlijke wereld van Hester wel onze gewone wereld, en is het Hesters wereldvreemdheid die onze wereld in een magisch licht zet.

De enige referentiewereld van Hester was de beknopte plaatjesbijbel, zodat ze vaak refereert aan Bijbelse vertellingen, waarvan het verhaal van de vrouw van Lot meerdere malen terugkomt. Met de nieuwe wereld komen duizelingwekkend veel nieuwe plaatjes op haar af en borrelen duizenden vragen omhoog: wat is een patatbakje, wat is een scooter, wie is mijn broer, waarom ben jij mijn vader, wat is een kreek? Één ding leert Hester wel: een vriend is iemand die je plaatjes geeft. Maar ze leert ook andere dingen die haar dichter naar de realiteit brengen en die haar leren naar haar gevoelens te luisteren.

Een voet verkeerd zou je een griezelverhaal kunnen noemen. Het heeft dan ook een aantal horror-achtige scènes. Het is niet zomaar een verhaaltje over kindermisbruik en geestelijke handicap, maar vooral ook over vertrouwen, vriendschap en wraak. De schrijfster is erin geslaagd om vanuit het zwakbegaafde slachtoffer ons een wereld voor te schotelen waarin kwaad geen enkele rol speelt. Zodra Hester echter haar eigen wereldje uitstapt, de grote wereld in vol met mensen, worden ook de begrippen goed en kwaad haar langzaam duidelijker.

Door Hesters eigenzinnige kijk op de wereld, krijgen de woorden dubbele betekenissen en zijn de zinnen een uitnodiging om door te blijven lezen. De levendige fantasie, de aandoenlijke beeldtaal en de verrassende opbouw van het verhaal maken dit boek tot een klein juweeltje.

Sofia Laguna – Één voet verkeerd (One Foot Wrong, vert. Saskia Peterzon-Kotte), Signatuur 2009

Leeslinks
Een Engels boek verteld vanuit een andere hoek:
Clare Allan – Poppy Shakespeare
Over een tiener gevlucht uit een instelling:
John Wray – Lowboy
Sociale ellende:
Véronique Olmi – Geen gewone dag
Griezelen in Australië:
Kenneth Cook – Aangeschoten