De heilige supermarkt
Onderhoudend Australisch reisverslag over India en zijn vele spirituele kanten.
De eerste reis van Sarah naar India was geen succes. Toch voorspelde een gebochelde bedelaar op het vliegveld dat ze terug zou komen. En dat deed ze. Uit liefde voor haar vriend die als journalist voor een jaar werd gestationeerd in India.
Sarah, zelf ook radioreporter, haat het land met zijn krioelende menigten, zijn vuile straten, zijn eeuwige verkeerslawaai en opdringerige mannen. Ondanks dat de hernieuwde kennismaking niet veel beter verloopt dan haar eerste reis, dat het zelfs een catastrofaal begin is omdat ze doodziek wordt, besluit ze te blijven en de positieve kanten van India op te zoeken.
Ze neemt zich voor een spirituele reis te ondernemen en begint bij het boeddhisme. In de Himalaya volgt ze een meditatiecursus van tien dagen. Tijdens al die dagen mag ze niet praten. Op hilarische toon geeft ze een verslag van wat de cursus met haar doet en hoe haar meditatiegenoten reageren.
Vervolgens gaat ze op bezoek bij sikhs, ze reist naar de moslims in Kasjmir, ze loopt rond op het grootste spirituele festival te Kumbh Mela waar ze kennismaakt met het hindoeïsme, ze gaat kijken bij een aantal levende heiligen die hun eigen eigen togo leiden. Ze omarmt even het judaïsme als ze wordt opgenomen in een kring van Israëlische toeristen, in Pakistan ontmoet ze soefi’s, ze bezoekt parsi’s en janaïsten en tenslotte gaat ze naar Velangani om de verjaardag van de Heilige Maagd Maria te vieren, waar ze ziet hoe het katholicisme opgaat in de kleurige vieringen van de Indiërs.
Voor haar is India één grote spirituele supermarkt, waar niet alleen de Indiërs hun goden hebben, maar waar ook hele hordes westerlingen op af komen om hun zielenheil te vinden. Op hilarische toon doet ze verslag van al die verschillende godsdiensten, van al die miljoenen mensen die met hun kleurige tempels, goden en rituelen een van de grootste landen van de wereld bevolken. Van verloren westerlingen die de weg zijn kwijtgeraakt of juist hun leven in India hebben teruggevonden. Confrontaties en bezoeken, cursussen en cafégesprekken, India lijkt wel één groot feest, als je je maar staande kunt houden in de menigten enthousiastelingen.
Naast de spirituele kanten van de vele geloven krijgen ook de vriendinnen van Sarah een bescheiden rol. Daar spelen de huwelijken een rol die meestal gearrangeerd worden. Ze beschrijft de kloof tussen India en het moderne westerse leven waar iedereen mag trouwen met wie hij wil terwijl Indiase vrouwen vaak moeten afwachten wie hun familie voor hen uitzoekt. Sarah ontmoet filmsterren uit Bollywood, ze danst op technomuziek en laat zich vol kleur spuiten op een van de Indiase feestdagen.
Sarah MacDonald schrijft als een vliegende reporter, maar geeft hierin volop commentaar zodat Holy Cow! een persoonlijk relaas is geworden over een wervelend jaar in India. Het is haar gelukt om dit grote land met zoveel verschillende aspecten en tegenstellingen in één boek te vangen. De schrijnende armoede, de legers bedelaars, de afmattende hitte, de drukbezochte heilige Ganges, het turbulente stadsleven en de heilige koeien, de vrolijke en gelovende mensen, de kleurrijke feesten.
Holy cow! is een klaterend verslag van India dat de lezer in zijn diepste ziel zal raken wegens de vele spirituele wegen die erin worden beschreven. Sarah MacDonald kwam er gelouterd uit en dankt in haar laatste regels de verschillende godsdiensten die allemaal iets hebben bijgedragen aan haar nieuwe spiritualiteit. Holy cow! is een grappig en onderhoudend boek dat een zeer kleurrijk beeld geeft over het moderne India.
Sarah MacDonald – Holy Cow! (Holy cow, vert. Lucie van Rooijen) Mouria, 2005
Leestips
Een jeugd in India:
Rachel Manija Brown – Alle vissen gaan op stok
Eindigen in India:
Deborah Moggach – Gekkenhuis