Terug naar de wildernis
Engelse roman rond de herintroductie van wolven in Engeland.
De eenzame wolf die vorig jaar in Nederland werd gespot, bleef de voorpagina’s van de kranten bezighouden. In Nederland hoef je geen wolven te herintroduceren: die sluipen vanzelf vanuit oude, vergeten Europese oorden richting het westen, waar de mens de scepter denkt te zwaaien.
We willen het wel eens vergeten, maar Engeland is een eiland en sinds enkele eeuwen is daar geen wolf meer geweest die zijn sporen in het landschap naliet. Nou ja, behalve dan de wolven in Cumbria, maar die lopen netjes aan de lijn. Via de organisatie Predator Experience, kun je met dit wolvenechtpaar wandelen.
Er zijn genoeg natuurfanaten die zouden willen dat de wolf weer rond kon sluipen in het Engelse landschap, zoals in Cumbria. Hun wensen zijn tot nu toe nog niet ingewilligd. Er is nog teveel verzet, vooral van schapenboeren. Op het verlanglijstje van het Allardale Wilderness Reservate (een groot natuurpark in Schotland) prijken, naast beren en lynxen, ook wolven. Misschien stond juist dit reservaat, jaren geleden gekocht door een multimiljonair, model voor de setting van het nieuwste boek van Sarah Hall.
Het verhaal speelt grotendeels in een fictief reservaat in Cumbria, Hall’s flamboyante thuisland en wordt gerund door een rijke aristocraat. Het verhaal gaat over biologe Rachel Caine die in Amerika in een reservaat wolven bestudeert en door de Graaf van Annerdale wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Hij zoekt een wolvenexpert om de herintroductie van wolven op zijn landgoed te organiseren. Rachel neemt de uitnodiging alleen aan omdat Annerdale niet ver van haar geboortegrond ligt en ze zo een, al te lang uitgesteld, bezoek aan haar moeder kan afleggen.
Rachel twijfelt aan de beweegredenen van de graaf en wil de baan niet aannemen. Maar dan gebeurt er iets in haar leven, wat haar haar koffers doet pakken in Amerika en weer doet uitpakken in een kleine, schattige cottage op Annerdale. Ze zal de komst van twee wolven vanuit Roemenië organiseren, die in het wild kunnen leven op een groot deel van het landgoed dat goed beveiligd gaat worden. De hoop is dat ze zich snel zullen voortplanten.
Alle wolvenfans zullen zich op dit boek werpen in de hoop dat er weldra weer wolven over berghellingen en door bossen sluipen. Het verhaal dat aanvangt met het wel en wee van wolven, en zich nooit ver van het wolvenpak beweegt, slaat echter andere paden in. Rachel, een jonge vrouw die wel graag seks heeft maar zich niet aan een relatie wil wagen, is een beetje een eenzame wolvin. Misschien wel dankzij haar mannenverslindende moeder, die meer aandacht voor haar avontuurtjes had dan voor haar kinderen. Rachel heeft ook al geen al te beste band met haar broer Lawrence, zeker nadat deze met een vrouw is getrouwd die alles voor hem beslist. Maar net zoals bij de wolven, zijn familiebanden sterk en moeilijk te negeren.
Het zijn helaas dus niet de wolven die als hoofdpersonen optreden in het boek. Het verhaal gaat vooral over Rachel die, vechtend voor een verwildering van het landschap, haar eigen wildernis moet temmen. De Engelse titel is The Wolf Border. Grenzen spelen een belangrijke rol in het boek. Niet alleen de grenzen van Annerdale waartussen de wolven zich kunnen bewegen, maar ook de grenzen van onschuldig protest, politiek, ouderschap én de geografische grens tussen Engeland en Schotland.
Het is geen boek dat je echt bij de lurven pakt, maar het heeft wel genoeg vaart en ijzers in het vuur, zodat je blijft lezen. Het is goed gevuld met verschillende thema’s, waartussen Hall’s zeer aanlokkende beschrijvingen van het kleurrijke en ruwe landschap van haar geboorteland paraderen. Dat is misschien wel Hall’s grootste verdienste: je wilt onmiddellijk afreizen naar dit ontembare deel van Engeland, met of zonder wolven.
Sarah Hall – De komst van de wolven (The Wolf Border, vert. Wim Scherpenisse), Ambo/Anthos 2015
Leeslinks
Van dezelfde schrijfster:
De Michelangelo van Coney Island
Wilde dieren en eenzame mensen:
Helen MacDonald – De H is van havik
Barry Hines – Kes
Andere verhalen waarin de weerbarstige Engelse natuur eruit springt:
Simon Mawer – De val
Jon McGregor – Reservoir 13
Graham Swift – Waterland