Sandro Veronesi – In de ban van mijn vader

Bent u een droevig mens?

Italiaanse roman over hoe het leven opeens heel anders kan zijn.

Gianni Orzan staat op een middernachtelijk uur buiten een station in Rome. De lijn wachtenden op een taxi is lang en dan doet Gianni die avond weer iets dat hij, als hij erover had nagedacht, nooit zou doen. Als kinderboekenschrijver ontving hij die avond de Giamburra Prijs voor zijn boek ‘De avonturen van Pizzano Pizza’ en de envelop met geld gaf hij zomaar spontaan aan een vrouw wiens zoontje in coma lag. Dat was zijn eerste daad waar hij zich naderhand over verbaasde. Nu staat hij op een taxi te wachten en wordt hij benaderd door snorders, bij wie je sowieso nooit moet instappen, maar waarvan hij het aanbod van de tweede man accepteert: helemaal verkeerd, want de man ziet er niet echt vertrouwenswaardig uit en al helemaal niet zijn grote terreinauto, die hij bovendien start met 2 losse draadjes onder het dashboard. Wanneer Gianni tenslotte ziet dat de man gewapend is, raakt hij in paniek.

Mooie en spannende roman over een man die zijn leven in één klap ziet veranderen wanneer hij een oude vriend van zijn vader ontmoet. Vanaf de eerste bladzijde word je ingenomen door de vertel- en hoofdpersoon Gianni Orzan. Hij denkt het allemaal voor elkaar te hebben: gelukkig getrouwd met zijn mooie vrouw Anna, een lief zoontje Francesco, op een van de heuvels in Rome een flat met terras en prachtig uitzicht en als schrijver ook niet onverdienstelijk. Zijn vader, waarmee hij vroeger altijd overhoop lag omdat die hopeloos burgerlijk en conservatief was, is een jaar geleden overleden, maar toch mist hij hem. Gianni is politiek correct, heeft zijn leventje op de rails, denkt als geen ander te weten hoe de wereld in elkaar steekt, maar wanneer een louche figuur hem vertelt dat hij een vriend van zijn vader is en dat zijn vader niet degene was die Gianni dacht dat hij was, heeft Gianni allereerst de neiging om dit vervelende manspersoon heel ver weg uit zijn leven te sturen. Maar de eerste barst is al in Gianni’s regelmatige leventje gekomen en deze zogenaamde vriend van zijn vader, die ook Gianni als voornaam heeft en als achternaam wel drie verschillende namen hanteert, bijt zich als een pitbull vast in Gianni’s leven. Hoe Gianni zich ook verzet, hoe hij zich ook vastklampt aan zijn oude gelukkige leventje, de kaarten zijn allang geschud en het mooie leventje is over.

Sandro Veronesi schrijft op meeslepende wijze en zijn manier van vertellen voelt aan als een film. Prachtige scènes met op de achtergrond het volle leven van Rome: geen beelden à la Fellini met spuitende fonteinen en vorstelijke actrices, geen smalle straatjes met vlaggend wasgoed, maar een nette buurt met bomen en kiosken, ook al worden die net zo goed bevolkt door de Romeinse burgers: donkere buitenwijken met blaffende honden, een restaurantje met een serveerster op rollerskates, een buurvrouw met een schreeuwende zoon, mannen met hemden met korte mouwen onder hun jasje. Dit is het moderne Rome waar Veronesi over schrijft. Maar waar de grote geesten zoals van Fellini en vooral die van Pasolini nog altijd rondwaren. Veronesi kent zijn klassiekers en verwijst in zijn boek ook herhaaldelijk naar filmscènes, maar citeert ook een gedicht van Pasolini, wiens naam de Italiaanse titel van dit boek leverde: La forza del passato (De kracht van het verleden). Veronesi staat ook kritisch tegenover de huidige politiek en deelt regelmatig sarcastische kwinkslagen uit naar de Italiaanse politiek en het moderne leven. De schrijver die in 1959 werd geboren en architectuur studeerde, besloot op zijn 29ste schrijver te worden. Dit is zijn zevende boek, het eerste vertaald in het Nederlands, waarvoor hij in Italië verschillende prijzen kreeg. In de ban van mijn vader is spannend, geestig, sarcastisch en origineel, een boek waarin je slechts met moeite ophoudt met lezen.

Sandro veronesi – in de ban van mijn vader (La forza del passato, vert. Rob Gerritsen), Bert Bakker, 2001

Leeslinks
Van dezelfde schrijver:
Kalme chaos
Onaangeraakt
Over een dochter die het verleden van haar vader ontdekt:
Marta Balone – Verzonken stad
Een andere roman over een Italiaanse vader:
Domenico Starnone – De straat der klachten
Nog meer boeken over vaders:
Andrew O’Hagan – Onze vaders
Neil Jordan – Zonsondergang met een zeemonster