Sally Andrew – Tannie Maria

Recepten voor liefde en moord

Tannie Maria en de demonische monteur

Zuid-Afrikaanse romans over een redactrice die kookt en moorden oplost.

Het is zomer en wanneer de zon te branden staat, is het tijd voor luchtige literatuur. Niet iedereen kan dit jaar op vakantie, dus zijn verhalen die ver weg spelen altijd prettig om te lezen. Maak kennis met de Zuid-Afrikaanse Tannie Maria. Een veertig-vijftiger en redactrice van een lokaal krantje, de Klein Karoo Gazette. Ze heeft de rubriek ‘Tannie Maria’s Liefdesadvies- en Receptencolumn’, waarmee ze liefdesproblemen te lijf gaat met toepasselijk eten. Maar eigenlijk is Tannie Maria een verkapte detective, die verwikkeld raakt in moordzaken, die ze probeert op te lossen.

Zowel de schrijfster als Tannie Maria wonen in de Kleine Karoo, een streek in de provincie West-Kaap in Zuid-Afrika. Ook al wordt de regen veelal tegengehouden door diverse bergketens die dit stuk land omringen, aan kleurige planten en exotische bomen geen gebrek. Laat het maar aan Tannie Maria over om de lezer opmerkzaam te maken op de diverse bomen, waarin een variëteit aan vogels huizen die het hoogste lied zingen. Tannie Maria woont even buiten Ladysmith, met alleen vijf kippen. Haar man is enkele jaren geleden overleden. Thuis is ze meestal aan het koken: om mensen gelukkig te maken. Haar eigen maaltijden gebruikt ze het liefst op de veranda (stoep) voor het huis, terwijl ze van het uitzicht geniet.

Als eerste las ik Sally Andrews tweede boek: Tannie Maria en de demonische monteur en ik was verkocht. Het verhaal over de altijd hongerige pseudo-detective, de luchtige stijl van schrijven en de heerlijk Zuid-Afrikaanse woorden waren een feest van ontspanning. En dan werd er ook nog eens een moordenaar gezocht, zodat je naast de ontspanning, ook nog wat spanning had. Ik besloot ook haar eerste boek te lezen met de intrigerende titel: Recepten voor liefde en moord.

Dit boek draait rond de moord op een van de brievenschrijfsters aan Tannie Maria en heeft zelfs een kluchtig trekje wegens de verdachten. Dankzij deze zaak ontmoet Tannie Maria Henk Kannemeyer, plaatselijk rechercheur. Met hem probeert ze in het volgende boek een serieuze relatie aan te gaan. In het tweede boek is er de zaak rond de vermoorde Bushmanleider Slimkat. En besluit Tannie Maria in therapie te gaan bij een automonteur.

Vaak zie je na het succes van het eerste boek, een tweede boek wat afzakken. Hier was het het tegendeel: in Recepten voor liefde en moord was de schrijfster nog duidelijk op zoek naar de identiteit van Tannie Maria. Haar karakter in het tweede boek komt veel sterker naar voren, zoals haar lichte twijfel aan zichzelf en haar leeftijd, of de zorgen over haar gewicht dat alleen maar toeneemt met al dat eten dat ze proeft of tot zich neemt als troost. Zelfs de rol van eten staat steviger in zijn schoenen in het tweede deel.

Ook het verhaal is duidelijk wat ingedikt, wat het krachtiger en kruidiger maakt. Tijdens het eerste deel had ik nog wel eens de neiging tot gapen, het duurde soms iets te lang. Terwijl het verhaaltempo in het tweede deel fors was opgevoerd en je de neiging krijgt om het boek in één keer uit te lezen.

Tannie Maria is een nieuwe ster aan de speurdershemel. Deze aan zichzelf twijfelende dame vindt haar rust in haar huisje en op haar stoep, geniet van zowel zonsopgangen als -ondergangen, doet haar boodschappen bij de lokale Spar en waagt zich soms geheel onbevangen in het hol van de leeuw. Uiteraard is eten een van de ingrediënten voor de oplossing van de moorden: barbecuesaus en granaatappelsap.

De avonturen van Tannie Maria zijn heerlijke verhalen, waarbij vaak het water je in de mond loopt. Doorspekt met Zuid-Afrikaanse woorden en beschrijvingen van de natuur en het echt bestaande stadje Ladysmith, nemen ze je even mee op vakantie. Maar ook in Zuid-Afrika zelf zijn haar boeken razend populair.

Zoals Tannie Maria iedereen probeert te helpen met troostrijk eten en recepten, laat ze ook de lezer niet met lege handen zitten. De moorden worden netjes opgelost en als toetje staan er een aantal recepten als afsluiting in het boek. Wie trek heeft in een Honing-toffie slangentaart, Venus-taart, Mosbolletjie brood en –beskuit, Reghardts bobotie of Ouma’s Hartige taart met lam uit de Karoo kan maar beter achterin de boeken beginnen, zodat er wat te eten is tijdens het lezen. Voor de luiere keukenprinsen en -prinsessen: de verhalen vragen erom een van de recepten uit te proberen.

Sally Andrew – Recepten voor liefde en moord (Recipes for Love and Murder, vert. Barbara Lampe), Orlando 2017

Sally Andrew – Tannie Maria en de demonische monteur (Tannie Maria and the Satanic Mechanic, vert. Barbara Lampe), Orlando 2018

Leeslinks
Over nog meer invloedrijk eten uit Zuid-Afrika:
Marita van der Vyver – Koud opgediend
Over een andere Zuid-Afrikaanse detective:
Karin Brynard – Moord op Huilwater
Een serieuzer kijkje in de Karoo:
Troy Blacklaws – Jongen uit de Karoo