Claudia Piñeiro – Een beetje geluk

De goedheid van vreemden

Argentijnse roman over een vrouw die haar verleden opzoekt.

We hebben allemaal wel eens zo’n moment dat in één of twee seconden je een beslissing maakt zonder na te denken, waarvan je achteraf dacht: waarom maakte ik deze keuze? Het zijn deze seconden die grote gevolgen kunnen hebben. Ze zijn dan ook rijkelijk vertegenwoordigd in de literatuur, waarvan misschien wel het mooiste voorbeeld de roman over schrikkelseconden: De dag dat de tijd stilstond van Rachel Joyce.

Wat gebeurde er in Buenos Aires?

De Argentijnse schrijfster Claudia Piñeiro ontvouwt een ander verhaal nadat fatale seconden hebben toegeslagen. Piñeiro’s boeken gaan veel over moeders en hun verhoudingen met kinderen, zoals haar gelauwerde Eleni weet, over een dementerende moeder en haar dochter. Ook dit boek heeft een moeder in de hoofdrol. Een moeder die met zichzelf in het reine moet komen en besluit na twintig jaar terug te keren naar de stad waarin haar ongeluk haar tegemoet trad: Buenos Aires.

Twintig jaar heeft Mary Lohan in Amerika gewoond en nu wordt ze uitgezonden door haar werk, naar een school in Argentinië die ze maar al te goed kent. Ook al ziet ze er totaal anders uit dan vroeger en heeft ze een andere naam, toch is ze bang om herkend te worden.

Identiteit

Claudia Piñeiro is een van de best verkopende Argentijnse schrijvers. Ze kreeg bekendheid met thrillers, schrijft graag over mysteriën en past deze stijl toe op al haar romans, waardoor ook deze roman een spannende opbouw heeft. De herhalende stukjes waarin ze voor een open spoorboom staat te wachten op haar beurt om het spoor over te steken, spreken boekdelen, maar verraden nog niets van het echte drama.

Schuld en boete spelen een rol, standenverschil, moederschap én identiteit, wat in Argentinë een belangrijk gegeven is, gezien het verleden van het land, waarin tijdens de junta baby’s ontvoerd werden van politieke dissidenten om aan kinderloze ouders te geven die het regime steunden. Hiermee werden de baby’s losgerukt uit hun geschiedenis en nog steeds weten heel veel mensen niet waar hun stamboom ligt.

Een beetje geluk

Het verhaal – dat de politiek echter niet aanraakt – is verdeeld in drie delen en komt zeker in het begin niet snel op gang. Hoewel we van een drama kunnen spreken, kent het niet de verrassende wendingen die we van Eleni weet kennen. Wanneer het karakter van Mary zich verder ontvouwt en de gebeurtenissen uit het verleden langzaam uit de doeken worden gedaan, wordt het verhaal wat boeiender, maar mijn inziens iets te sentimenteel.

Het verhaal Una suerte pequeña verscheen in 2015 in Argentinië en in 2016 onder de titel De goedheid van vreemden in Nederland. De titel van de hernieuwde uitgave Een beetje geluk is de letterlijke vertaling van de oorspronkelijke Spaanse titel en geeft aan dat het boek niet alleen uit misère bestaat, maar dat er ook nog zoiets als geluk bestaat in donkere tijden. Wat het verhaal een positieve draai geeft. Maar het is lang niet zo pittig als Elena weet.

Claudia Piñeiro – Een beetje geluk (Una suerte pequeña, vert. Eugenie Schoolderman), Meridiaan 2024

Leestips:
Van dezelfde schrijfster:
Elena weet
Die ene seconde:
Rachel Joyce – De dag dat de tijd stilstond
Jon McGregor – Als niemand over opmerkelijke dingen spreekt
Peter Terrin – Monte Carlo
De laatste seconden:
Elif Shafak – 10 minuten 38 seconden in deze vreemde wereld
Vluchten voor een verleden:
John Boyne – Water
Opnieuw beginnen:
Lydia Millet – Woestijnbergen