Eerste liefde
Amerikaanse roman over een eerste liefde in de zomer.
Hier is weer een heerlijke roman voor de zomer: zon, zee en wat warmte zijn het toneel voor een eerste verliefdheid van Michael, vijftien lentes oud en op vakantie in zijn familiehuis aan de kust van het Amerikaanse New England.
Ivan Toergenjev
Michael valt halsoverkop voor Zina, de dochter van mevrouw Mertz, die hun gastenhuis voor de zomer heeft gehuurd. Zina is twintig en al een hele jongedame. Michael meent wel kansen bij haar te hebben, ze trekken soms samen op zoals kinderen doen en Michael raakt min of meer geobsedeerd door haar doen en laten.
Het curieuze van deze roman is dat Charles Simmons’ verhaal duidelijk is gebaseerd op de beroemde novelle Eerste liefde (uit 1860) van de Russische schrijver Ivan Toergenjev (1818 – 1883). Toergenjev vertelt in dit autobiografische verhaal over zijn vroege liefde voor een buurmeisje van hun buitenhuis, prinses Catherine Shakhovskoy.
Russisch – Amerikaans
Zoutwater speelt in de zomer van 1963 aan een Amerikaanse kust. Simmons maakt zijn eerbetoon aan de Russische schrijver door het onderwerp van de liefde, Zina (Zinaida), niet alleen dezelfde naam te geven zoals in Eerste liefde, maar haar ook Russische roots mee te geven. De familie van Zina’s moeder behoorde ooit tot de Russische adel, waardoor Zina zich in haar fantasie een prinses kan noemen en Michael geeft ze al meteen de Russische koosnaam Mischa.
We konden van nagenoeg dezelfde setting proeven aan de Italiaanse kust in Zwarte september, het nieuwste boek van Sandro Veronesi, wiens Nederlandse vertaling ook deze zomer verscheen. Een verhaal over een grote kalverliefde, een regelmatig afwezige vader en een dramatische afloop. Zoutwater is slechts een beetje anders, mét af en toe een slokje wodka.
‘In de zomer van 1963 werd ik verliefd en verdronk mijn vader.’
Net zoals Veronesi kruipt Charles Simmons onder de huid van een onzekere puber die zijn hart volgt en hiervoor slinkse paden probeert te bewandelen. Een wanhopig verlangen waardoor Michael bijna vriendschappen verspeelt. Ook de verhouding met zijn vader is aan het kantelen. Het is duidelijk dat Michael zwaar geraakt is door Eros en dat hij hiervoor gaat betalen. Dit soort zomers loopt nooit goed af en de allereerste zin van het boek maakt dat ook meteen duidelijk: ‘In de zomer van 1963 werd ik verliefd en verdronk mijn vader.’
Een keerpunt in een jong leven
Dit is weer een roman waarbij een zoute zee, zeiltochtjes over de golven en plakkerig zand die heerlijke zomermaanden uitstekend weergeven. De sfeersetting is goed: een onbekommerd zomergevoel voor kinderen. Maar in het leven van de ouderen vormen zich op de achtergrond stapelwolken, die steeds meer aan de rand van het verhaal opduiken, een minieme onrust veroorzakend, maar niet genoeg om een mooie zomer te verpesten.
En zo komt na een Russische zomer op het platteland, een hete zomer aan de Italiaanse kust nu ook een onbezorgde Amerikaanse zomer aan zee tot een dramatisch einde, een keerpunt in een jong leven. Laat je meeslepen naar de kust van Nieuw England waar honden spelen in de bruisende branding, waar rotsen een uitdaging vormen voor gevaarlijke klimpartijen en waar zwoele zomernachten zorgen voor geheimen die ooit zullen uitkomen. Ideaal leesvoer voor wanneer de zee ver weg is of de regen een stranddag verpest.
Charles Simmons – Zoutwater (Salt Water, vert. Gerda Baardman en Jan de Nijs), Cossee 2025
Leestips
Er zijn van die zomers:
Sandro Veronesi – Zwarte september
Monika Fagerholm – Mooie vrouwen aan het water
Alex Schulman – De overlevenden
Gianfranco Calligarich – De laatste zomer in de stad
Andrea Abreu – Ezelsbuik
Een Russische klassieker:
Ivan Toergenjev – Eerste liefde
Vaders die verdrinken:
Jaap Robben – Birk