Het was weer een spannend leesjaar. Mijn top-10 vulde zich met boeken uit alle windstreken, tot zelfs een verrassende roman van het eilandje Tenerife. Twee grote Indiase romans erin en een meeslepend boek uit Zuid-Afrika. Op nummer 1 een schitterende mix van legendes en onze tijd. En dan dat ingehouden, maar bitter mooie verhaal uit de Franse Cevennes. Een swingend boek uit Spanje, een juweeltje uit Engeland, maar ook dat Engelse boek dat deels speelt op de slagvelden van WOI. Tenslotte nog een Amerikaanse, meeslepende liefdesgeschiedenis uit de game-wereld.
1 Laura Restrepo – Lied van oude geliefden
Een fascinerend verhaal vol verhalen over een schrijver en de Koningin van Sheba, waarin fictie en mythologie een tango met het heden dansen. Een prachtige mix van geruchten en feiten, van historische personen en fictieve geliefden. Een uitgeschreven Hooglied waar je stil van wordt.
2 Clara Dupont-Monod – Wat de stenen ons vertellen
Een verrassend mooi verhaal uit de ruige Franse Cevennen, waar rivieren rafelige ravijnen uithollen op weg naar zee. De beeldende beschrijvingen van de natuur trekken de zwaarte uit het onderwerp en maken het bijna tot een sprookje: er waren eens een broer en zus en die kregen een nieuw broertje…
3 Shehan Karunatilaka – De zeven manen van Maali Almeida
Met dit boek uit Sri Lanka stap je een bonte wereld van doden binnen. Ze verdringen zich bij instanties om de goede papieren te krijgen voor hun leven in het dodenrijk, of verzamelen zich rond de levenden. Het kleurrijke verhaal over een dode fotograaf doet denken aan Jeroen Bosch. Over een fascinerende wereld die de Booker Prize 2022 won.
4 Cynan Jones – Alles wat ik vond op het strand
Cynan Jones laat zoveel weg dat zijn geconcentreerde verhalen verschijnen als kleine romans (of grote verhalen). Dit verhaal gaat over een visser en een vondst uit zee. Een klein meesterwerk van een schrijver die met zijn woorden de natuur eert, maar de mens laat zweten.
5 Juan Gómez Bárcena – Het dorp van de herinneringen
Je zou zo deel willen uitmaken van het Spaanse dorp Toñanes, met zijn droeve, dramatische en vrolijke gebeurtenissen. De verhalen uit de eeuwenlange geschiedenis vormen een swingend geheel waarvan je meerdere keren kunt genieten: een boek om telkens opnieuw te lezen.
Ezelsbuik is een prachtig verhaal uit Tenerife, over de laatste stoffige zomer dat twee vriendinnen samen zijn, over het leven op een vakantie-eiland waar de armoede weg wordt gehouden van de toeristen. Een onderhoudende verrassing van onder een vulkaan.
7 Annemarié van Niekerk – Om het hart terug te brengen
Een aangrijpende en leerzame combinatie van autobiografie en fictie. Het verhaal geeft een verhelderende blik op Zuid-Afrika, waar schoonheid en geweld hand in hand gaan. Een boek vol harde feiten, maar vooral gevuld met liefde en vergeving.
8 Deepti Kapoor – Tijd van zonde
Een indrukwekkend epos, bijna traditionele thriller. Het wordt zelfs ‘Het Indiase antwoord op The Godfather’ genoemd. Over de telg van een misdaadfamilie en een jongen uit een lage kaste die zich omhoog werkt: een ware afspiegeling van de mallemolen van het leven in India.
9 Gabrielle Zevin – Morgen en morgen en morgen
Gabrielle Zevin sleurt je spelenderwijs mee haar hartstochtelijke elektronische spelwereld in: het verhaal is zo verslavend als een goede game. Een boek waarin je nog uren had willen doorlezen, tot de volgende morgen, en dan weer een morgen, en dan weer een morgen.
10 Alice Winn – Door het grote vuur
Een aangrijpend verhaal over twee Engelse studenten die de Eerste Wereldoorlog intrekken, waarbij de liefde met brute kracht door vreselijke oorlogsverhalen stroomt, hier en daar een glimlach presenterend, een hartklop veroorzakend. De verhaallijn over deze verboden liefde is nog emotioneler en pakkender dan al die bloederige oorlogsslagen bij elkaar.