Liefde en tragedie
Semi-historische Indiase roman over 3 Sikh-vrouwen, emigratie naar Canada en religieuze terreur.
Bibi-ji kaapte de verloofde van haar zusje Kanwar en emigreerde met hem naar Vancouver in Canada. Na een kruidenierswinkel begonnen ze een restaurant dat al snel populair werd bij Indiase immigranten. Sinds de Deling van India en Pakistan had Bibi-ji echter niets meer van Kanwar gehoord en deed ze navraag bij nieuwe immigranten of ze haar misschien kenden.
Leela, die blij was met haar vooraanstaande schoonfamilie, was minder blij om naar Canada te emigreren. Maar haar liefde voor haar man Balu deed haar gehoorzamen. Al snel werd ze voorgesteld aan Bibi-ji. Dankzij Leela vond Bibi-ji de dochter van haar zus terug.
Nimmo leeft in New Dehli en heeft geleerd om niet te vaak meer te denken aan de zwarte bladzijde uit haar leven: de dag dat haar moeder haar in een graankist verstopte. Met veel moeite proberen zij en haar man de touwtjes aan elkaar te knopen. Tot op een dag een sjieke dame uit Canada verschijnt: haar tante Bibi-ji.
De roep van de nachtvogel is het verhaal over deze drie vrouwen wiens levens met elkaar vervlochten zijn door vriendschap en familiebanden. Zo’n tien jaar woelige geschiedenis van de Sikhs in India is echter de vierde partij in het verhaal. De belangrijkste gebeurtenissen uit die tien jaar:
Indira Ghandi duwde vanaf 1975 minderheidsgroeperingen zoals de Sikhs, die ze als oppositie zag, in een hoek, zodat die zich achtergesteld voelden. De opkomst van de Sikh-beweging Khalistan, die zich inzette voor de vorming van een onafhankelijke staat in Punjab (waar de meeste Sikhs vandaan komen). De inval in 1984 van het Indiase leger in het grootste heiligdom van de Sikhs, de Gouden Tempel in Amritsar (operation Blue Star), waarbij honderden doden vielen en wat de reden was van de moord twee dagen later op Indira Ghandi door twee van haar Sikh-lijfwachten. Na de dood van Ghandi bleeft het nog lange tijd onrustig in India, waarbij duizenden Sikhs de dood vonden in razzia’s over het hele land. Tenslotte werd in juni 1985 een vliegtuig van Air-India, dat van Montreal op weg was naar Bombay, opgeblazen door een bom; ook een reactie op de inval in de Gouden Tempel.
Deze turbulente gebeurtenissen zijn diep verwoven met de geschiedenis van Bibi-ji, Leela en Nimmo. Terwijl het begin van het boek voornamelijk gaat over hoe de drie vrouwen in het leven staan, raken de gebeurtenissen en de dramatische gevolgen hiervan in een stroomversnelling aan het einde van het verhaal.
Het is een ontroerend boek over de scheuren in de Indiase maatschappij, een verhaal over de sikh gemeenschap, het leven van Indiase immigranten in Canada en vooral over het leven van drie vrouwen die zich een weg worstelen door de geschiedenis.
Anita Rau Badami – De roep van de nachtvogel (Can you hear the nightbird call?, vertaling uit het Engels: Anneke Bok en Rob van der Veer), De Geus 2008
Leestips
India en oorlog:
Khushwant Singh – Trein naar Pakistan
Arundhati Roy – Het ministerie van opperst geluk
Kiran Desai – De erfenis van het verlies
Ruchir Joshi – De laatste straaljagerlach
Amitev Ghosh – Het glazen paleis