De geschiedenis herhaalt zich
Canadese roman over een meisje dat verliefd is op de postbode die een andere liefde heeft.
Het boek De eenzame postbode was een mooie verrassing: lichtvoetig en toch doordacht. En nu is er een tweede boek over deze postbezorger, Bilodo, die we aan het eind van de eerste roman verlieten, terwijl hij in de stromende regen voor dood op het wegdek lag.
Het tweede boek gaat over de 23-jarige serveerster Tanja Schumpf, die verliefd wordt op Bilodo. Zij doet haar kant van het verhaal en zo krijgen we Bilodo’s wereld van de andere kant te zien. De verliefde Tanja ontdekt dat Bilodo’s hart helaas al aan een ander toebehoort en ontdekt zijn geheimen. Bilodo werd verliefd op Ségolène, de vrouw die vanuit Guadeloupe haiku’s uitwisselde met Gaston Grandpré, een man die verongelukte, waarna Bilodo zich ging voordoen als Grandpré en zo in de problemen kwam.
Hem wachtte echter niet hetzelfde lot als Grandpré: hij overleefde het ongeluk en ontwaakte uit zijn coma met geheugenverlies. Tanja ziet hierin een kans om zich ook voor te doen als iemand anders: de verloofde van de postbode. Maar langzaam maar zeker komen Bilodo’s herinneringen terug en ook zijn liefde voor Ségolène. En daar begint de ellende voor Tanja, net zoals Bilodo in paniek raakte toen Ségolène aankondigde hem op te komen zoeken.
De twee verhalen hebben uiteraard veel paralellen: niet alleen de personages, maar ook de voortgang van het verhaal. De haiku’s zijn deze keer minder sterk vertegenwoordigd, maar blijven een rol spelen, net zoals de cirkel, of de slang die in zijn eigen staart bijt. Ondanks dat het verhaal minder lichtvoetig is als het eerste boek, weet Thériault het verhaal toch weer uit te bouwen, de spanning op te voeren, een paar goeie wendingen te geven en besluit hij wederom met een verrassend einde. Dit is een boek dat heerlijk relaxt weg leest.
Denis Thériault – De verloofde van de postbode (La fiancée du facteur, vert. Getrude Maes en Martine Woudt), Meulenhoff 2017
Leestips
De voorganger:
De eenzame postbode
Een Vlaamse ‘haiku’-roman:
Bart Koubaa – Lucht
Geobsedeerd raken door verliefdheid:
Joachim Bessing – Untitled
Orhan Pamuk – Het museum van de onschuld
Ye Zhoayan – Nanjing 1937, een liefdesgeschiedenis
Een kleine rol voor een andere postbeambte:
Jocelyn Saucier – Het regende vogels