Turkije op oorlogspad

Hoe is het mogelijk dat de wereld zogenaamd hulpeloos toekijkt hoe Turkije weer ten strijde trekt en de zoveelste oorlog kan ontketenen?! Geschiedenis is gewoon een schaakspel tussen grootmachten die geen enkel gevoel hebben voor hun burgers. Europa is klemgezet door Turkije. Wil het de kant van de Koerden kiezen, dan dreigt ‘De Sultan’ miljoenen vluchtelingen vrij baan te geven naar Europa. Het probleem van de Turken en de Koerden sluimert al heel lang door de geschiedenis en werd weer aangewakkerd door de strijd in Syrië. Hier een aantal boeken over of door Koerden, of over het oostelijke Turkije waar veel Koerden wonen.

Dit boek van Turkije’s grootste schrijver Orhan Pamuk, legt goed uit hoe de Turken worstelen met hun identiteit, waardoor ze een makkelijke prooi vormen voor een volksmenner zoals ‘De Sultan’. Een journalist reist naar het oostelijk gelegen Kars, waar hij een aantal dagen ingesneeuwd raakt. Om hem heen ruist het van politieke onrust. De journalist heeft echter maar één reden om te blijven: de liefde. Een prachtige, indringende roman over de Turkse ziel: Sneeuw

Ook Tomas Lieske laat een man, Michael Günes, afreizen naar oostelijk Turkije. Een gevaarlijk gebied waar ontvoeringen aan de orde van de dag zijn, net als gewapende schermutselingen tussen het leger en opstandige Koerden. Daar trekt Michael zich echter niets van aan en stoomt door, misschien ook wel geleid door de liefde. Zoals in veel boeken van Tomas Lieske gaat hij zijn ondergang met open ogen tegemoet: Nachtkwartier

Elif Shafak, ook zo’n grootse Turkse schrijfster, schrijft wel vaker over achtergestelde bevolkingsgroepen in Turkije, zoals de Armeniërs. Hier een boek over eerwraak, die zelfs tot ver over de grenzen kan plaatsvinden. Hoofdpersoon is een Koerdische vrouw die naar Londen is geëmigreerd. Haar geschiedenis, diep geworteld in Turkije, wordt langzaam ontvouwd. Het is een boeiend en aandoenlijk verhaal over de traditionele rol van de vrouw: Het huis met de vier winden.

Tenslotte een Koerdische dichter, Mehmed Uzun, die een hartverscheurend boek schreef over een man die moest kiezen tussen de liefde en de strijd. Het geeft aan hoe oud de Koerdische strijd al is en hoe moeilijk het is om als balling in een ander land te moeten leven. Het is het verhaal over een van de geestelijke wegbereiders van de Koerdische vernieuwingsbeweging van de 20ste eeuw, Memduh Selim Bey: In de schaduw van een verloren liefde.