Tahar Ben Jelloun – Pappa, wat is een moslim?

Voor hen die niet weten

De islam op eenvoudig doch duidelijke manier uitgelegd.

Hoe de aanslag van 11 september aan kinderen uit te leggen die met vragen komen zoals: ben ik ook moslim en waarom zeggen de mensen dat moslims slecht zijn? Tahar Ben Jelloun legt aan een kind onder de 10 uit, dat de mensen die de aanslag hebben gepleegd geen echte moslims zijn en ook al beweren ze van wel, dat de islam, net zoals christenen en joden, geen zelfmoord aanmoedigt, laat staan moord op andere mensen. Deze mensen hadden ruzie met Amerika, een groot en machtig land dat in het verleden oorlog voerde met Irak, waar onder de vele slachtoffers ook vele kinderen waren, maar zo’n oorlog is nog geen reden om zomaar te doden. Om het een beetje meer te begrijpen moet je eerst de geschiedenis van de islam horen.

Het is een heel heldere uiteenzetting van de geschiedenis van de islam, vol interessante kleine feitjes. Het boekje eindigt met een lijst woorden zoals alcohol, benzine, divan, fanfare, giraf, jasmijn, rijst en suiker, wat allemaal woorden zijn uit de Arabische taal. Hoewel misschien niet alles even duidelijk is, zoals het verschil tussen de soennieten en sjiieten, geeft het een heldere visie op deze eens zo rijke en tolerante godsdienst. Of iedere moslim het eens is met Tahar Ben Jelloun, blijft nog de vraag. Hij veroordeelt vooral de fanatieke moslims en hun meest rigide regels, de domme mensen die zich laten indoctrineren, maar geeft ook af op het egoïstische Amerika.

Veel woorden zoals de Djihad, Fatwa, Taliban, hijab (sluier) legt hij heel duidelijk uit, net zoals de meer politieke algemene begrippen zoals reformaties, scrupules, decadentie, mystiek en filosofie.

Wat we ook uit dit boekje leren is dat we misschien hebben vergeten hoe belangrijk en rijk deze godsdienst eens is geweest en hoeveel de islam heeft bijgedragen tot de huidige cultuur. Zo vertelt Jelloun o.a. dat de Fabels van Fontaine en het verhaal over Robinson Crusoe naar aanleiding van een Arabisch verhaal zijn geschreven, net zoals hij sommige ontdekkingen als Arabisch claimt. De islam staat nu symbool voor hoofddoekjes en fanatiekelingen, maar was vroeger het symbool voor wetenschap en cultuur. De islam predikt leergierigheid en een mooi voorbeeld hiervan is dat in de Arabische bibliotheken nog steeds vele vertaalde titels staan, terwijl Amerikaanse bibliotheken, die niet zo’n behoefte hebben om van niet-Amerikanen te leren, slechts een klein percentage vertaalde titels bevatten.

Het enige woord dat ontbreekt is ‘imam’, maar dat kunnen we opzoeken. Het boekje geeft een mooi en zeer duidelijk statement over de islam: al die agressieve zogenaamde moslims zijn heel erg de weg kwijt en het wordt hoog tijd dat er meer mensen zoals Jelloun opstaan om te vertellen hoe goed de islam werkelijk kan zijn. Niet alleen vechten tegen de armoede, maar het is ook de hoogste tijd om ten strijde te trekken tegen de onwetendheid. Dan is dit boekje voor ons een eerste stap in onze onwetendheid over de islam.

Tahar Ben Jelloun – Papa, wat is een moslim? (L’Islam expliqué aux enfants, vert. Zsuzsó Pennings) De Geus, 2002

Leestips:
Van dezelfde schrijver:
De schrijver
Een verblindende afwezigheid van licht
Romans die leren over de islam:
Malika Mokeddem – De blauwe mensen
Nadeem Aslan – De tuin van de blinde
Quais Akbar Omar – Het fort met de negen torens
Kader Abdolah – Het pad van de gele slippers