Even wat bestellen bij de Wehkamp
Een roman over vriendschap en bommen in Belfast.
Een katholieke jongen, Jake, is een soort deurwaarder in Belfast, maar wanneer hij genoeg krijgt van dit ondankbare werk en zijn super a-sociale collega’s, zegt hij zijn baan op en zoekt zijn heil bij zijn protestantse vriend Chuckie die inmiddels ‘per ongeluk’ fortuin heeft gemaakt met zijn ‘slimme’ ideetjes en zijn goed verkopende prietpraat.
Het verhaal speelt zich af in een stad, gebroken door de politieke strijd (bomaanslagen) en de armoede, maar is weergegeven met zo’n cynisme en humor, dat je bijna zou wensen dat je de fortuinlijke Chuckie zelf zou zijn, die zo makkelijk aan geld en aan liefde komt.
Het boek vormt een kritiek op de fanatieke ‘godsdienst’-oorlog, op meedogenloos geld verdienen, is een aanklacht tegen de armoede en de moraal die deze in stand houdt, maar geeft tevens blijk van zo’n geestige inslag, dat dit boek een feest is om te lezen, ondanks de sombere omgeving.
Terwijl Jake keer op keer met de afschuwelijke waarheid wordt geconfronteerd en daarop reageert, lijkt Chuckie wel in een droomwereld te leven, onschendbaar, en gaat alle politieke geweld langs hem heen. Als het noodlot toch ook bij hem toeslaat, verzinkt hij in een zware lethargie en als ook zijn moeder niet blijkt te zijn, wie hij altijd dacht dat ze was, slaan de stoppen door. Maar Jake en Chuckies moeder laten hem inzien dat er meer in het leven is dan alleen domweg geld verdienen, en zo komt alles toch nog goed.
In september 1999 was de verfilming van ‘Eureka Street’ met muziek van de Radioheads te zien in een gelijknamige serie op BBC.
Robert McLiam Wilson – Eureka Street (Eureka street, vert. Manon Smits), De Geus, 1999
Boekenlinks:
Van dezelfde auteur:
Ripley Bogle
Een andere Belfast-roman:
Anna Burns – Melkboer
Satire op Ierse gemeenschap:
Maírtin Ó Cadhain – Onder de zoden
Ierse politieke geschiedenis op de achtergrond:
Jamie O’Neill – In zee, twee jongens
Neil Jordan – Zonsopgang met zeemonster
Sebastiaan Barry – De omzwervingen van Eneas McNulty
Frank McCourt – De as van mijn moeder
Over een komische grotesque Amerikaanse held:
John Kennedy Toole – Een samenzwering van idioten
Een andere comedie over Amerika:
DBC Pierre – Vernon God Little