Een engel in Australië
Australische roman over een journalist en een hacker.
Het eerste boek dat ik las van deze Australische schrijver speelde begin 20ste eeuw, toen het land nog in ontwikkeling was. Oscar en Lucinda ontving in 1988 de Booker Prize en gaat over gokken en liefde.
16 romans van Peter Carey verder bevinden we ons wederom in Australië, maar wel in de moderne wereld, waar Australië zelfs al een rijke geschiedenis heeft opgebouwd aan politieke schandalen, meegestreden heeft in oorlogen en ook zijn intrede in de cyberwereld heeft gedaan. Maar Peter Carey zelf woont al jaren in Amerika, en ook al spelen de meeste van zijn boeken in Australië, het grote Amerika sluimert altijd wel ergens op de achtergrond.
Zo ook in Amnesie, waar Amerikaanse en Australische soldaten vechten om vrouwen in de straten van Melbourne en waar de Amerikaanse inmenging in de Australische politiek in de jaren 70 zelfs voor de titel zorgde: een vergeten incident.
Het verhaal gaat over Felix Moore, een gesjeesde journalist die zonder vrouw, huis en werk zit en de opdracht krijgt de biografie te schrijven van Gabriele (Gaby) Baillieux, een meisje dat vastzat op verdenking van activiteiten tegen de staat en het veroorzaken van een hack, dat ervoor zorgde dat deuren van gevangenissen zich openden, zowel in Australië als in Amerika. Nu is ze voortvluchtig en Amerika vraagt om haar uitlevering.
Een machtige vriend van Felix geeft hem de opdracht, maar wil wel dat het een portret wordt van een onschuldig meisje. Felix heeft ervaring met het manipuleren van de waarheid, maar hij aanvaardt de opdracht vooral omdat Gaby’s moeder een oude vriendin van hem is, de mooie Celine.
Felix krijgt een enorme stapel bandjes die hij kan beluisteren, waarop zowel moeder als dochter hun ontboezemingen op hebben ingesproken. En zo ontvouwt zich het verhaal van Gaby, wiens moeder actrice was en wiens vader socialist. Maar Gaby vond dat haar vader niet genoeg voor de wereld deed en slaat haar eigen pad in, dat haar brengt bij linkse activisten en een computernerd.
Maar het schrijven van het boek is niet zonder gevaar, merkt Felix al snel. En zo ontwikkelt het verhaal zich rond het verleden en heden, waar de draden zó met elkaar vervlochten raken dat zelfs de lezer er af en toe niet uitkomt: wie is de vijand van Felix en wie wil wat van Gaby? Internet en de cyberwereld tegenover het politieke Australië, een gedurfde combinatie die Peter Carey, die al zoveel boeken schreef die flirtten met het verleden, in de toekomstige tijd doet belanden.
Het is vooral een interessant boek dat volop leesplezier brengt, dankzij de slungelige Felix, en de innemende Gaby die als een tiener volop in de contramine was. Heel herkenbaar voor veel lezers, die in de jaren 70 ook een andere mening ventileerden dan hun ouders. Herkenbaar ook voor hen die Australië kennen en zich nog iets kunnen herinneren van de val van de Witlam regering. En herkenbaar ook dankzij een stijl waarin de schrijver regelmatig knipogen uitdeelt naar de wereld, wat zijn boeken juist zo onderhoudend maken: geëngageerd, maar juist met dát tipje overdrijving, dat je weet dat je weer heerlijke fictie leest.
Peter Carey – Amnesie (Amnesia, vert. Hien Montijn), De Bezige Bij 2015
Leestips
Van dezelfde schrijver:
Ver van huis
Oscar en Lucinda
Parrot en Olivier in Amerika
Ten strijde tegen de vervuilende wereld:
Jonathan Franzen – Schokgolven
Een heksenjacht in Australië:
Richard Flanagan – De onbekende terrorist