Nicola Barker – De zomergast

Operatie Vagina

Humoristisch verhaal over een Zuid-Afrikaanse jongen die komt logeren bij een hippie-familie in Engeland.

Medve en haar familie hebben hun intrek genomen in een vervallen hotel ergens op een half eiland bij Zuid-Devon aan de Engelse kust. Haar broer Barge echter zit ergens ver weg zijn vreselijk slechte schilderijen te schilderen, haar zus Poodle of Poo is een lover achterna en liet haar borsten vergroten. En Mo, de kleine moeder, was naar Amerika om haar uitvinding, een beveiligingssnufje voor het gevangeniswezen, samen met de onbetrouwbare Bob Ranger uit te werken.

Dus bleven die zomer over: de kleine 4-jarige peuter Feely die geobsedeerd was door het levensverhaal van het Japanse hert Shiro Chan, Patch, 12 jaar oud, belezen en de enige die niet naar de nazaten van hond Thurbers was vernoemd, en Baas, de kleine vader die bezeten was door voedsel en diëten. En uiteraard de uit de kluiten gewassen Medve, 16 jaar oud.

De zomer beloofde weer een saaie dooie boel te worden met zoveel geliefde familieleden afwezig. Tot op een dag La Roux aankwam, een rooie rakker uit Zuid-Afrika die erg vreemde gewoontes had. Medve’s leven nam een andere draai deze zomer.

De Engelse schrijfster Nicola Barker houdt er een totaal eigen schrijfstijl op na. In De Zomergast kan ze niet rechtlijnig haar verhaal doen. Als de ik-persoon en vertelster maakt ze sprongen naar voren, achteren en zijwaarts, praat in zichzelf, praat naar de lezer en drijft de spot met alles wat er voorvalt. Als een 16-jarige becommentarieert ze de wereld om haar heen als was ze al een volwassene. Pas in het laatste stukje waarin Medve veel ouder is lukt het Barker haar verhaal enigszins rechtlijnig te houden en krijgen we de verrassende uitslag op al onze vragen.

Het verhaal vol met gevatte en onzin-opmerkingen gaat over een saaie zomer die wordt opgefleurd door de komst van een vreemdeling in de familie, wat de nodige consternatie meebrengt en het tere evenwicht tussen de kinderen verstoort. Wat puberende meisjes eigen is gebeurt: aan de ene kant wordt de grote Medve aangetrokken door de jongen uit Zuid-Afrika, die meestal de bivakmuts op houdt, aan de andere kant verzet Medve zich hevig tegen deze jongeling die ook probeert haar broertje Feely en haar zusje Patch in te palmen. En zo ontstaat er een spel van afstoten en aanhalen, dat wordt uitgevochten in een prachtige finale, wanneer eindelijk ook zus Poodle op het toneel verschijnt.

Je moet van Barker’s rijke humorvolle schrijfstijl houden, die maakt dat het verhaal soms niet helemaal even helder overkomt. Gelukkig worden in het laatste hoofdstuk nog even de puntjes op de i gezet, wat niet altijd het geval is in Nicola Barker’s romans zoals in haar bekendste en bekroonde roman Wide Open, wat een wirwar van personages en verhaallijnen is. De Zomergast zit eenvoudiger in elkaar en heeft een goed plot. In de verte doet het denken aan Hotel New Hampshire van John Irving: eigenzinnige kinderen die de wereld der volwassenheid binnenstappen, ouders die het laten afweten omdat ze genoeg eigen problemen hebben. De zomergast gaat over een kleurrijke familie wiens leden een voor een mooie portretten zijn. En het gaat over een van die zomers die je nooit zult vergeten.

Nicola Barker – De zomergast (Five Miles from Outer Hope, vert. ), Bert Bakker, 2001

Leestips
Van dezelfde schrijfster:
Achterlingen
Nog een hotelfamilie-geschiedenis:
John Irving – Hotel New Hampshire
Zomervakanties verstoord:
Alex Schulman – De overlevenden