Scheiden doet bakken
Roman over vrouw die na scheiding in bakkerij gaat werken.
Wyn woont in Los Angeles en moet nieuw werk vinden, terwijl ze de laatste jaren eigenlijk alleen maar haar man David had gesteund en zijn zakenrelaties had beziggehouden. Meer werkervaring als vrouw van zakenman heeft ze niet. David was niet tevreden met zichzelf en het huwelijk, maar Wyn komt er al snel achter dat hij gewoon een relatie met een andere vrouw heeft.
Wyn vlucht naar haar beste vriendin in Seattle om na te denken en komt daar in een leuke bakkerij/koffieshop waar haar passie om brood te bakken weer opleeft. Eens heeft ze het broodbakken geleerd in een echte Franse bakkerij, waar ze altijd met heimwee aan terugdenkt. Ze slaat weer aan het experimenteren, maar wanneer De Bakkerij haar vraagt te komen werken, wil ze eerst terug naar Los Angeles, waar David al haar spullen uit huis heeft gezet, zodat Wyn bij haar moeder moet intrekken. Na de dood van haar man heeft haar moeder inmiddels een eigen leven opgebouwd, waar Wyn niet goed in past. Daarom besluit Wyn toch in De Bakkerij in Seattle te gaan werken, waar ze een eigen huis vindt en zich op het broodbakken stort.
Het is een wat tam en bijna cliché-verhaal over een vrouw die er achter komt dat haar man vreemd gaat, een stapje terug op de sociale ladder moet doen, het aandurft bakker te worden en uiteraard een nieuwe liefde vindt.
Wanneer Wyn verdrietig is gaat ze brood bakken en al bakkende vindt ze haarzelf terug en komt ze over het verdriet om haar scheiding heen.
Het boek bevat een aantal leuke en lekkere recepten, wat de trekker van het boek is. Buiten Pain de Campagne en volkorenbrood, is er een recept voor krokante scones met veenbessen, pompoen-gierst muffins, suikerkoekjes en cake met karamel-espressosaus. En er zijn veel aanwijzingen hoe je met gist moet bakken, hoe je op hoeveelheden moet letten, hoe je het brood het beste kunt laten rusten.
Alhoewel Hendricks buiten deze recepten ook enigszins beschrijft hoe heerlijk deegkneden is of vers brood eten is, toch lijkt de passie van deze roman meer uit te gaan naar de liefde van Wynn voor haar man, haar vader, haar moeder, haar vriendin, haar nieuwe liefde. Wynn moet haar scheiding verwerken, maar ook blijkt dat ze de dood van haar vader nog moet verwerken. Wanneer haar moeder weer uitgaat met andere mannen, terwijl haar dochter in scheiding ligt, kan Wyn daar niet tegen. Dat er bij al dit verdriet nog een nieuwe liefde bij kan komen, daar moet Wyn al helemaal aan wennen.
Zo heeft Wyn het druk met zichzelf terug te vinden. Daar kan broodbakken bij helpen, een proces van kneden, wachten, kneden, bakken. Maar het is vooral haar verhuizing naar Seattle, een nieuwe omgeving, en haar nieuwe baan op De Bakkerij met nieuwe collega’s (die niet allemaal makkelijk in de omgang zijn), die haar helpen een nieuw leven te vinden. Daarom is de titel Liefde en brood wel erg letterlijk: de liefde staat los van het brood. Wynn weet door haar gave van broodbakken geen man te veroveren, te behouden of te betoveren. Het geeft haar alleen brood op de plank. Van mij had haar passie iets explosiever mogen zijn.
Het is een boek voor romantici en broodbakliefhebbers.
Judi Hendricks – Liefde en brood (Bread alone), Arena 2001
Leeslinks:
Al kokend vergeten:
Marita van der Vyver – Koud opgediend
Jo Kyung-Ran – Tong
De mooiste recepten-roman:
Laura Esquivel – Rode rozen en tortilla’s
Romantische recepten-roman:
Isabel Allende – Afrodite
Italiaanse recepten-roman:
Leonard Reinirkens – De avonturen van Fra Bartolo
Luguber eten:
Carlos Balmaceda – Kookboek voor de kannibaal
Sabina Murray – Een verslindende obsessie
Smullend lezen:
Monique Truong – Het boek van zout
Preethi Nair – Honderd tinten wit
Over de lusten en lasten van eten:
Jim Crace – De provisiekast van de duivel
Een culinair boek van een romanschrijfster:
Isabel Allende – Afrodite