Joachim Bessing – Untitled

Verliefd zijn maakt meer kapot dan je lief hebt

Duitse roman over een man die hopeloos verliefd raakt.

Hopeloos verliefd zijn is een ziekte, die zeker in de literatuur de ondergang kan betekenen. Ye Zhaoyan schreef in zijn Nanjing 1937, een liefdesgeschiedenis over een stalkende professor die de getrouwde vrouw van zijn hart maar niet kon loslaten. En dat met op de achtergrond het leven in de stad Nanjing, dat op het punt staat door de Japanners te worden ingenomen, een gebeurtenis beter bekend als ‘De verkrachting van Nanking’.

Een ander episch verhaal over een man die holderdebolder raakt van een vrouw is Het museum van de onschuld van Orhan Pamuk. Dit verhaal speelt zich af tegen het leven in Istanbul in de 70er jaren, toen staatsgrepen en avondklokken de straten onveilig maakten. Wat is er nieuw in Turkije?

Untitled heeft als achtergrond de beau monde van de mode-industrie en zet via muziek een tijdsbeeld neer. Vooral in het begin van het verhaal worden we door de verteller meegesleept naar mondaine feesten waar de nieuwste cocktails en drugs werden geïntroduceerd. Bekende merken en namen vliegen je om de oren, net zoals in American Psycho van Brett Easton Ellis. De vergelijking met dit boek stopte, toen de hoofdpersoon en ik-verteller op een feestje Julia ontmoette. Toen werd duidelijk dat dit een boek is over de wanhopige verliefdheid van een man op een ongrijpbare vrouw.

Het duurt niet lang, of de gekte slaat toe. Julia is getrouwd en wil haar man onder geen beding verlaten. De geliefden beginnen een relatie via de telefoon, waar ze apps en andere mediakanalen gebruiken om elkaar plaatjes, muziek, boodschappen en hun liefde toe te sturen. De weinige keren dat ze elkaar zien, zijn heilig voor de hoofdpersoon, die zich steeds meer verliest in deze platonische verhouding en naar een therapeut moet.

Terwijl hij wel telkens blijft refereren naar de wereld van glamour, die steeds verder naar achteren schuift, terwijl steeds vaker de dood van personen wordt gemeld, terwijl hij de ene na de andere titel van een bekend popnummer citeert en het gebruik van drugs en alcohol de pagina’s blijven benevelen, stevent het verhaal zoetjesaan af op de ondergang. Of niet?

Joachim Bessing heeft zijn sterke start niet kunnen waarmaken en eindigt ergens in troebel water. Hij kruipt steeds dieper weg in het hoofd van de hoofdpersoon, laat de omgeving steeds soberder worden en de hersenkronkels langer en complexer, wat me begon te irriteren. De ‘meltdown’ neemt eenderde van het boek in beslag en laat je als lezer steeds verder achter. Dat is niet helemaal negatief, want het boek heeft zeker in het begin sterke kanten en de verteller is door zijn zelfkennis redelijk onderhoudend. Daar komt nog een ellenlange lijst van personen en popnummers bij, wat een feest van herkenning is. Maar ook nooit meer het schermpje van je telefoon uit het oog verliezen, bang een berichtje van je geliefde te missen is zo herkenbaar.

Leesmagazijn is een van de kleine uitgeverijen in Nederland, met een heel interessant arsenaal aan boeken, waarvan Imperium van Christian Kracht en Cavia’s op proef van Ludvík Vaculík mijn favorieten zijn. Untitled is een mooie aanwinst voor deze uitgeverij. Ook al zal het boek niet tot mijn favorieten gaan behoren, het loont absoluut de moeite dit boek te lezen.

Joachim Bessing – Untitled (Untitled, vert. Els Snick), Leesmagazijn 2015

Leeslinks
Hopeloos verliefd:
Orhan Pamuk – Het museum van de onschuld
Ye Zhaoyan – Nanjing 1937, een liefdesgeschiedenis
Bariş Biçakçi – Radeloos als we waren
Alcohol en drugs, maar dan zonder liefde:
Jörg Fauser – Grondstof