Ignacio Padilla – Amphitryon

De rondedans van Thadeus Dreyer

Mexicaanse roman over Europese soldaten, partijen schaak en persoonsverwisselingen tijdens de Wereldoorlogen.

Spannende, doch soms ingewikkelde roman over naamsverwisselingen en een complot tegen Hitler. De Mexicaanse schrijver heeft een aantal historische feiten gebruikt als uitgangspunt voor deze roman vol persoonsverwisselingen, met als eindpunt de identiteit van de in 1962 in Israel ter dood gebrachte oorlogsmisdadiger Adolf Eichmann. De spil waar de roman uiteindelijk om draait is het complot tegen het Derde Rijk, Amphitryon, waarvan in de geschiedenis slechts onduidelijke aanwijzingen te vinden zijn. Tevens is er een foto van Hermann Göring met ene Thadeus Dreyer en Franz T. Kretschmar.

Het verhaal dat Ignacio Padilla hier omheen heeft geweven is een labyrint vol levensverhalen en wraaknemingen, vol frontavonturen en schaakspelen die in legerkampen en treinen werden gespeeld met als inzet een identiteitsverwisseling of de dood. Mensen die als echte duivels gedreven werden door het Kwaad, of mensen die probeerde te redden wat er te redden viel. Het boek verhaalt over de waanzin die er in de Eerste Wereldoorlog heerste in Europa, landen die in vuur en vlam stonden en oude rijken die instortten, soldaten die hun vaderland niet langer wenste te verdedigen en dienst namen bij een ander land. Het was in de Eerste Wereldoorlog dat het oude Europa verloren ging en de strijders die deze hel hadden overleefd, kregen meer dan 20 jaar later een volgende oorlog voor de kiezen, waar echter het Kwaad een meer uitgesproken gedaante had in de vorm van Hitler en het Nationaal Socialisme.

De Mexicaanse schrijver Ignacio Padilla moet geïntrigeerd zijn geweest door deze puinhoop van legers en nationaliteiten, alsmede ook dat een fors aantal oorlogsmisdadigers onder valse namen naar Latijns Amerika vluchtten om hun leven in alle rust voort te zetten. Zijn verhaal van schakers en wraakengelen is net zo ingewikkeld als het leven zelf kan zijn, maar met een flinke dosis fantasie heeft hij van Amphitryon een goed en spannend boek gemaakt, waarin hij de sfeer neerzet van de hel die Europa was tijdens de wereldoorlogen, maar ook waartoe sommige mensen bereid waren om hun vege lijf te redden.

Ignacio Padilla – Amphitryon (Amphitryon, vert. Mariolein Sabarte Belacortu), De Bezige Bij, 2002

Leestips
Een ander verhaal over een persoonsverwisseling tijdens de oorlog:
Andreï Makine – De muziek van een leven
Oorlog en spelen:
Adolf Schröder – Het kaartspel
Over een andere Oostenrijkse soldaat die twee wereldoorlogen meemaakte:
John Wray – De rechterhand van de slaap
Nog een keuze om de oorlog te overleven:
Bernard Schlink – De voorlezer
De werkelijke verschrikkingen van de oorlog:
Erich Marie Remarque – Van het Westelijk front niets nieuws
Slobodan Šnajder – De reparatie van de wereld
Jonathan Littell – De welwillenden