Je leest er regelmatig over: iemand die zich wil terugtrekken uit de drukke maatschappij om het leven te overdenken. Er zijn ook mensen die bewust op een afgelegen plek wonen. Het biedt romanschrijvers een goed thema om de menselijke geest te beschrijven, wanneer die op zichzelf is aangewezen, omgeven door natuur. Want er is altijd wel persoonlijke bagage, die je, hoe ver je je ook verstopt, niet kunt vergeten. Net zoals er omstandigheden kunnen opduiken, die de balans kunnen doen omslaan.
Jochen Rausch beschrijft het verblijf op een berg van een man, wiens zoon in de oorlog in Afghanistan is gesneuveld, waarna zijn vrouw het verdriet niet aan kon. Nu is de man alleen met een hond in een blokhut. Maar er is niet alleen weldadige rust en natuur op de berg: Oorlog
Georgina Harding gaat terug naar de 17de eeuw, toen een man besloot een winter op de noordpool door te brengen. Deze winter zal hem grondig veranderen. Een scheepsmaatje tekent zijn hartbrekende geschiedenis op: De eenzaamheid van Thomas Cave.
Gerard Donovan en Jean Paul Dubois kozen beide voor een man die in een afgelegen blokhut woont. De een komt er alleen wanneer hij niet op zee is, en verslijt er menige vrouw, de ander is opgegroeid in dezelfde blokhut en is sociaal niet zo goed aangelegd. Twee uiteenlopende karakters in een blokhut, de een met pijl en boog, de ander met een antiek jachtgeweer en een hond. Spannende boeken die de ziel raken: Julius Winsome en Mannen onder elkaar.