Alonso Cueto – Het blauwe uur

Een duik in het donkere verleden

Peruaanse roman over de zoon van een militair op zoek naar het gezicht van zijn vader.

Lichtend Pad is een maoïstische guerrillabeweging in Peru. Ze streven ernaar de Peruviaanse regering omver te werpen en een communistisch boerenregime te installeren. Vooral tussen de jaren 60 en 90 waren ze erg actief en vele delen van Peru leden onder hun terreur, net zoals ook het leger het probleem niet zachtjes aanpakte. Er vielen tienduizenden slachtoffers.
Als je al geen beste verhouding met je vader hebt, en je komt erachter dat hij niet de grote militaire held is, wat je moeder probeerde je altijd te doen geloven, kan het zijn dat je wereld kantelt.

Het overkomt Adrián Ormache, een advocaat in Lima die steeds vaker in de society-rubrieken van de roddelbladen verscheen met zijn aantrekkelijke vrouw, een man die dacht gelukkig te zijn met zijn mooie dochters en een goede baan. Na de dood van zijn moeder ontdekt hij tussen haar papieren dat ze werd afgeperst. En dan herinnert hij zich de woorden van zijn vader op zijn sterfbed, dat hij afdeed als de ijlende woorden van een stervende man: “vind het meisje in Ayacucho”.

De zaak komt aan het rollen wanneer er op een dag een brief arriveert. Zo hoort Adrián hoe zijn vader, een officier in het Peruaanse leger, omging met de lokale bevolking van Ayacucho, de streek waar de guerrillabeweging was geboren. Adrián’s vader was geliefd en gevreesd in het leger en hij deed in wreedheid niet onder voor de guerilla’s.

Adrián raakt geobsedeerd door de zoektocht naar Miriam, een meisje dat de dodendans wist te ontspringen, een meisje dat getuige was van de wreedheid van zijn vader. Een meisje dat echter ook door zijn vader werd bemind.

Zo voert dit boek ons langs de burgeroorlog in Peru, naar het moderne leven waar de verschrikkingen uit de tijd dat Lichtend Pad heel actief was, onder een laag stof vergeten in de hoeken van het leven dreigen te raken. Sommige mensen denken er ver van af te staan, terwijl andere mensen dagelijks nog met de herinneringen worstelen.

Adrián heeft de duistere kanten van zijn leven afgestoft en komt tot de afschuwelijke ontdekking dat zijn vader, die het leven van zijn moeder al zuur had gemaakt, nu ook nog eens een wrede man bleek te zijn. Kan hij de zonden van zijn vader vergeven, of sterker nog, ze enigszins goedmaken?

Het is een boeiend relaas over een vader-zoon verhouding, over de erfenis van schuld en over de donkere geschiedenis van Peru. Een mooi geschreven verhaal van een Peruaanse schrijver die blijft worstelen met het woelige politieke leven van zijn land.

Alonso Cueto – Het blauwe uur (La bora azul, vert. Arie van der Wal), De Arbeiderspers, 2009

Leeslinks
Over de strijd in Peru:
Mario Vargas Llosa – De geesten van de Andes
Over een gijzelingsdrama in Lima:
Ann Patchett – Belcanto
Over een advocate in Guatemala die haar vaders imago ziet kantelen:
Marita Coppes – De laatste verhalenweefster
Leven met guerilla’s in de buurt:
Evelio Rosero – De vertrapten