Italië, bekend om zijn prachtige steden, zoals Venetië en Rome, staat vol mooie, oude dorpen en gebouwen. Het moderne Italië is echter opgebouwd door de arbeiders en die vind je dan ook volop terug in de vaak politiek getinte literatuur van na de oorlog. Enkele jaren geleden sloegen de boeken van Elena Ferrante in als een bom: De Napolitaanse romans, over 2 vriendinnen uit een Napolitaanse sloppenwijk, waarvan een aan de armoede wist te ontsnappen.
Celestini Asciano schreef een gitzwarte satire rond een flat in een buitenwijk van Rome, waarvan bewoners werken bij een call-centrum. De werkomstandigheden zijn niet ideaal en de ellende thuis ook al niet. Een droevig, maar origineel en mooi verhaal over de werkende klasse in het Italië van Berlusconi: Het barbiehuis.
Lidia Ravera duikt de geschiedenis in, naar de jaren ’60, toen de arbeiders in opstand kwamen en er een revolutie op het spel stond. Wat is er met al die strijd gewonnen? De hoofdpersoon organiseert een etentje voor de vrienden van weleer. Een prachtig verhaal over een grote liefde, idealen en klassen: Het feest is afgelopen.
Antonio Pennacchi gaat nog verder in de tijd voor zijn boeiende, historische verhaal over een boerengezin dat een boerderij krijgt in het gebied van de Pontijnse moerassen, vroeger vol malariamuggen en struikrovers, en nu, onder leiding van Mussolini drooggelegd. Het plan is om er tal van nieuwe steden te laten verrijzen voor de arbeiders. Een ijzersterke geschiedenisles, verpakt in een indrukwekkend en onderhoudend verhaal: Het Mussolinikanaal.
Ook Ugo Riccarelli schiet door de geschiedenis, dit keer in Toscane. Hij begint met de 20ste eeuw, toen er spoorlijnen werden aangelegd en de landbouw werd gemechaniseerd. Verder spelen communisten, anarchisten en fascisten een grote rol. Het zijn dezelfde thema’s als in de beroemde film Novecento van Bernardo Bertolucci. Een mooi verteld verhaal over een Italiaanse familie in de greep van de geschiedenis: Gedroomde tijd.
Tenslotte nog een boek over een zoon die herinneringen ophaalt aan zijn dominante vader die het gezin terroriseerde in een armoedige woning in Napels. Hoe meer herinneringen, hoe meer begrip voor de vader. Een aangrijpend verhaal over het Italië waar arbeiders weinig kans maakten op iets beters: Domenico Starnone – De straat der klachten