Opnieuw uitgegeven voor de zomer

In de zomer wordt men geacht tijd te hebben om te lezen. Er worden dan ook regelmatig oude boeken opnieuw uitgegeven, veelal klassiekers, of bijna-klassiekers. De meeste boeken spelen in verre oorden; ideaal voor thuisblijvende lezers die vanuit hun leunstoel toch nog van een ander land willen proeven. Van sommigen boeken geen bespreking, omdat ik ze heel lang geleden heb gelezen.

Meulenhoff kwam deze zomer met titels van de twee grootste Zuid-Amerikaanse schrijvers: Het Gesprek in De Kathedraal, Wie heeft Palomino Molero vermoord en Geesten van de Andes van Mario Vargas Llosa. Van Gabriel García Márquez kwam Liefde in tijden van cholera uit. Ze behoren tot de leeslijst van iedere literatuurliefhebber.

De Arbeiderspers heeft De grenstrilogie van Cormac McCarthy opnieuw uitgegeven: indrukwekkende verhalen over Mexico en de Amerikaanse grensstreek, waar indianen, cowboys en hun paarden rondzwerven door een verblindend mooi, maar gevaarlijke natuur.

Athenaeum heeft de klassieker Overtocht naar India van F.M. Forster opnieuw uitgebracht. Toen het boek in 1924 uitkwam, sprak men schande over de vriendschap tussen een Europeaan en een Indiër. Het was ook de tijd dat India gewoonlijk werd afgeschilderd als een wild en ongeorganiseerd land, dat behoefte had aan sterke leiding. Nu, bijna honderd jaar later, lijkt Engeland zelf een ongeorganiseerd land en is de grootmacht drastisch gekrompen.

Nieuw Amsterdam heeft De Engelse patiënt van Michel Ondaatje opnieuw op de uitgave-lijst gezet: een prachtig boek over een man in een Italiaans veldhospitaal, die zich langzaam begint te herinneren wie hij is: een epische roman over romantische avonturen in de Orient rondom de Tweede Wereldoorlog.

De Bezige Bij heeft Mama Tandoori van Ernest van der Kwast opnieuw uitgegeven: weliswaar geen klassieker, maar wel een heerlijk, luchtig vakantieboek over een moeder die haar emotionele en gewiekste Indiase leven meenam naar het nuchtere Nederland.

Smitaki’s keuze voor opnieuw uit te geven boeken voor de zomervakantie zijn enkele boeken, die het verdienen beter bekend te raken:

Signaal en ruis van John Griesemer: een magistraal boek over passionele liefde in de woelige Victoriaanse tijd, waarin de techniek grote stappen nam. Vol met kleine en grote historische accenten, zoals de transatlantische kabellegging van de telefoon en over het stoomschip Great Eastern. Een semi-historisch boek om uren in weg te duiken.

Afrikaans Safaridagboek van Robert Sedlack is een hilarische roman over een 19-jarige drugsverslaafde die met zijn ouders, de een depressief, de ander een alcoholist, op safari gaat. De familie trekt van lodge naar lodge, terwijl de problemen zich opstapelen. Een uitstekend vakantieboek.

De laatste straaljagerlach van de Indiase schrijver Ruchir Joshi is een vrij onbekende, doch turbulente Indiase roman die verhaalt over 3 generaties Indiërs, van 1930 tot 2030. Een semi-historisch boek, waarin computerspelen internationaal gaan, de vliegtuigen je om de oren vliegen en er immer een oorlog dreigt. Met onderhoudende dialogen, vaak in dialect, die het verhaal luchtig maken. Bovendien heeft het een interessante toekomstvisie.