Toni Morrison – Liefde

Het kleinkind en de weduwe

Amerikaanse roman over twee zwarte vrouwen die elkaar haten dankzij hun verleden.

Heed en Christine, twee inmiddels oude dames, delen het huis in de Monarch Street en denken terug aan hun verleden, maar vooral aan Bill Cosey, voor de een haar overleden echtgenoot, voor de ander haar overleden opa. Bill Cosey had vroeger het goedlopende Cosey’s Hotel en Resort, een paradijs voor zwarte mensen waar muziek werd gemaakt en gedanst werd tot in de kleine uurtjes. Bij zijn overlijden werd de ruzie tussen kleindochter en weduwe alleen maar verscherpt dankzij een wat schimmig testament die op een oude menukaart was gekrabbeld.

De voormalige kokkin van Cosey’s Hotel en Resort is de grootste vertelster in het boek. Zij weet een heleboel meer, waarvan de dames Cosey niets weten.

De nieuwste en achtste roman van deze nobelprijswinnares deed maar weinig stof opwaaien in Amerika. Toni Morrison is een zwarte schrijfster die veelal over de rol van de vrouw in een zwarte gemeenschap schrijft en over de bewogen levens van zwarte families. Haar personages hebben vaak een moeilijk leven waarin wanhoop en haat meer aanwezig zijn dan liefde.
Ook al draagt haar nieuwste boek de titel ‘Liefde’, deze levensuiting is ook in dit boek pas na lang lezen te vinden. De roman brengt daarom geen verrassingen met zich mee. Het drama dat zich in het verhaal ontvouwt voor de lezer, is net zo indringend als in de rest van haar boeken. Misschien is alleen het ritme van het verhaal ietwat slomer dan bijvoorbeeld in haar meest geroemde boeken Beloved en Het lied van Solomon.

In Liefde is er natuurlijk ook genoeg drama, maar van een kleiner en venijniger soort. De ontknoping laat zien waartoe liefde in staat is: tot pure haat.

Via de herinneringen van Heed, Christine, de kokkin L en de Sandlers wordt er een portret gemaakt van Bill Cosey die een goedlopend hotel had. Toen zijn zoon stierf, verviel zijn enthousiasme die de motor was van het hotel en wisten de vrouwen May, Christine, Heed en L het hotel nog even gaande te houden, maar het verviel al snel in vergane glorie.

Prachtige herinneringen uit een gelukkige tijd, want Cosey’s Hotel en Resort bood zowel kwaliteit als swingend vertier. Er kwamen de sjieke mensen, de goede muzikanten, het eten was er uitmuntend. Zeker in de ogen van de bewoners van Up Beach die niet aan de luxe konden tippen, maar wel genoten van de optocht van rijke mensen in hun regio.

Bill Cosey was een perfecte gastheer, die zowel een zoon als buitenvrouwen had. Heed was zijn ‘kind’-bruidje. Zo populair als hij was werd hem alles vergeven. Maar ook deze man had zijn schaduwzijden.

In Liefde komen de meeste van Morrison’s thema’s weer voor: de rol van de vrouw, gebroken families, racisme en de moeilijke weg van de liefde. Het is misschien niet Morrison’s beste boek, maar een Toni Morrison blijft een Toni Morrison en blijft een genot om te lezen.

Toni Morrison – Liefde (Love, vert. Gert Jan de Vries) Bert Bakker, 2004

Leeslinks

Van dezelfde schrijfster:
Het lied van Solomon
Paradijs
Nog meer familiegeschiedenissen uit een zwarte gemeenschap:
Melinda Haynes – Moeder van Pearl
Melinda Haynes – Krijtstad
Meeslepende verhalen over zwart/wit Amerika:
Jesmyn Ward – Het lied van de geesten
Steve Yarbrough – Levende geesten
Jeffrey Lent – De Herfst
Mark Childress – Waanzin in Alabama